Odškodnina zaradi pretepa z bejzbolskimi kiji

Anta Č. je borec Bojan Kosednar pred leti tako hudo pretepel, da si ni več upal v nočne klube in se jih je začel izogibati.
Fotografija: Anto Č., ki je skupaj zahteval kar 20.500 evrov odškodnine, se je na sodbo pritožil in bil delno uspešen. FOTO: Marko Feist 
Odpri galerijo
Anto Č., ki je skupaj zahteval kar 20.500 evrov odškodnine, se je na sodbo pritožil in bil delno uspešen. FOTO: Marko Feist 

Ljubljana – Brutalen napad Bojana Kosednarja in njegovih pajdašev je Anta Č. tako zaznamoval, da ga je še vedno strah obiskovati nočne klube in se jih menda v celoti izogiba. Tudi tako je žrtev pretepa profesionalnega borca zatrjevala višjim sodnikom in jih prepričevala, naj mu prisodijo višjo odškodnino kot njihovi kolegi na prvi stopnji.

Ljubljančan Anto Č. je po svojem odvetniku Juretu Cujniku vložil tožbo zoper Kosednarja (poleg njega še zoper Zavarovalnico Triglav in družbo za varovanje Delta sec, sicer v stečaju), od katerih je zahteval izplačilo odškodnine za posledice, ki jih je pred časom utrpel v brutalnem napadu, zaradi katerega so Kosednarju naložili tudi dve leti in osem mesecev zapora.

Anto Č. je bil eden od četverice, ki so jih junija pred petimi leti pretepli v striptiz baru Escape. Takrat so prišli v lokal in sedli v separe. Eden od njih je menda pri tem z nogo prevrnil taburet in ga takoj pobral. Prišla je natakarica, po naročilu pijače pa še varnostnik lokala. Dejal jim je, naj nehajo razbijati in naj se lepo vedejo, »da ne bo pizdarije«. »Rekel sem: 'Pojdi stran,' odmahnil sem z roko, varnostnik pa je vzel telefon in šel ven, še prej pa je rekel, da bomo že videli,« se je spominjal eden od četverice.

Čez nekaj časa se je menda kar naenkrat pred njimi znašlo kakšnih sedem moških, med njimi je bil Kosednar, profesionalni borec, znan tudi pod vzdevkom Želva. Sledili so udarci z bejzbolskimi kiji in obiskovalci nočnega kluba so po pretepu končali v kliničnem centru.
 

Trdil, da je bil doma z dekletom


Bojan Kosednar mora plačati odškodnino zaradi pretepa pred lokalom Escape. FOTO: Marko Feist
Bojan Kosednar mora plačati odškodnino zaradi pretepa pred lokalom Escape. FOTO: Marko Feist
Čeprav je bil na sodišču govor tudi o tem, da naj bi četverica v lokal v resnici prišla povzročat težave, Kosednar pa je celo zatrjeval, da ga takrat ni bilo v lokalu in da je bil tisto noč doma skupaj z dekletom, so ga sodniki poslali v zapor, oškodovanec Anto Č. pa je zoper njega vložil tudi odškodninsko tožbo. Ker Kosednar in družba za varovanje na tožbo nista niti odgovorila, je sodišče izdalo zamudno sodbo in na prvi stopnji so Antu Č. zaradi poškodb – utrpel je pretres možganov, udarnino spodnje čeljusti, udarnine obeh stegen, krajši čas je bil tudi v nezavesti – prisodili 3500 evrov, še 1200 evrov pa zaradi prestanega strahu. Postopek v delu zoper Zavarovalnico Triglav še poteka.


A Anto Č., ki je skupaj zahteval kar 20.500 evrov odškodnine, se je na sodbo pritožil in bil delno uspešen. Višji sodniki, ki so o zadevi odločali pred kratkim, so ga zavrnili v delu, v katerem je zahteval višjo odškodnino zaradi poškodb (terjal je 8000 evrov) in odškodnino zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti, med drugim rekreacije (sodišče ga je zavrnilo, ker poškodbe niso bile trajne). Jih je pa prepričal, da ga je bilo tisto noč pošteno strah. Kot je dejal, je pričakoval celo, da brutalnega napada ne bo preživel, in zatrdil, da ima zaradi napada še danes travme. Višji sodniki so menili, da napad več moških, ki so bili oboroženi z bejzbolskimi kiji, res povzroči intenziven strah, ki je trajal dlje časa. Zato so v tem delu odškodnino zvišali z 1200 na 2000 evrov. Skupni znesek je tako 5500 evrov, kar bi morala solidarno poravnati Kosednar in varnostna družba Delta sec.

Kosednar je bil kasneje s še enim pajdašem obsojen tudi zaradi brutalnega izsiljevanja. Žrtev, ki si je od njiju izposodila denar, sta med drugim strpala v avtomobil, ji na glavo poveznila vrečo in tepla s pištolo, grozila, da bosta posilila njegovo sestro, in dodala, da vesta, kateri vrtec obiskuje njegov triletni nečak, nazadnje pa sta začela izsiljevati njegovo mater, ki je morala celo prodati stanovanje. Kljub hudim očitkom sta bila obsojena na zelo mile kazni, Kosednar celo na pogojno kazen, in sicer tudi zato, da ker je od kaznivega dejanja res minilo že precej časa – očitki so iz leta 2004.