Orožje so tihotapci prodajali tudi teroristom

Obtožba na 431 straneh: Prekupčevalci kalašnikovke v BiH kupovali za 400 evrov, na Nizozemskem so vredne pet tisočakov.
Fotografija: Policija je lani zasegla 21 pištol, šest pušk, dva revolverja, 3292 nabojev, 45 detonatorjev in 200 gramov vojaškega razstreliva TNT. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Policija je lani zasegla 21 pištol, šest pušk, dva revolverja, 3292 nabojev, 45 detonatorjev in 200 gramov vojaškega razstreliva TNT. FOTO: Policija

Ljubljana – Ena glavnih trgovskih in tihotapskih poti za orožje z balkanskega črnega trga je do razbitja združbe potekala preko naše države. Povečini je bilo namenjeno balkanskemu kartelu v zahodni Evropi, ki ima svoje celice v skoraj vseh državah Evropske unije, njegovi glavni aktivnosti pa sta tihotapljenje velikih količin kokaina iz Južne Amerike in gojenje marihuane v Španiji.

V Sloveniji je sredi lanskega leta potekalo 39 hišnih preiskav, policisti so zasegli 21 pištol, šest pušk, dva revolverja, 3292 nabojev, 45 detonatorjev in celo 200 gramov vojaškega razstreliva TNT, skupaj s počasi gorečo vžigalno vrvico in vžigalnikom. Preiskave so hkrati potekale tudi na Hrvaškem in v Španiji, v operaciji pa so sodelovali tudi predstavniki ameriške varnostne agencije DEA in Europol.
 

Obtožena tudi nekdanja policista


Specializirana tožilka Mateja Jadrič Zajec je na kazenskem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani vložila obtožbo, ki ima kar 431 strani. Obtoženih je 22 moških, vsi razen dveh so slovenski državljani, eden pomembnejših članov domnevne združbe, 50-letni Milorad Draganić, ima sicer bosansko državljanstvo, vendar z družino že leta živi v Ljubljani.

Poleg njega so v priporu še 58-letni Ljubljančan Novica Dimić, 55-letni Damir Poslek iz Trbovelj, 39-letni Igor Malovac iz Trebnjega, 48-letni Denis Cunk iz Kresnic, 65-letni Vlado Andraši iz Moravč, 55-letni Stanko Zabukovec iz Ljubljane in 65-letni Milan Šimek iz Grosupljega. Dva od obtoženih naj bi bila nekdanja policista.

Hišne preiskave so med drugim potekale tudi v Kresnicah. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Hišne preiskave so med drugim potekale tudi v Kresnicah. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Od septembra 2016 do maja lani so pretihotapljeno orožje iz republik nekdanje Jugoslavije prodajali v naši državi, večina ga je bila torej namenjena Zahodu. Cilji so, denimo, bili italijanski Milano, francoski Marseille in španska Barcelona. Orožje se je uporabljalo v teroristične namene ali pa so ga pri izvrševanju drugih kaznivih dejanj (ropov, umorov, izsiljevanj, groženj) uporabili člani združb, ki jim je bilo namenjeno, je prepričana tožilka.

V predkazenskem postopku je sodelovalo kar nekaj tajnih delavcev policije, enemu je eden od obtoženih izročil listič, na katerem je pisalo, da mu lahko nabavi puško neznane znamke z dušilcem zvoka za 1600 evrov, puško winchester z dušilcem zvoka za 1600 evrov in ostrostrelno puško mauser z nameščenim optičnim daljnogledom za 2000 evrov. Pripomnil je:»Tudi 'okrogle' bombe bodo dobavljive, vendar ne prej kot čez približno tri tedne, saj je prijatelj, ki jih lahko priskrbi, trenutno odsoten.«
 

»Pridite na čevape«


Eden od tajnih delavcev se je pozneje spominjal, da se je s prekupčevalci pogovarjal popolnoma običajno, ko je beseda nanesla na orožje, pa so postali zelo previdni. Za pištolo so uporabljali besedno zvezo »ta kratka«, »pridite na čevape« pa je pomenilo, da je posel urejen. Za orožje so v telefonskih komunikacijah uporabljali tudi besede kolenarca, kolen, tandža, bormašina, školjka na š, audi TT, špaga, papi, tomi, AK.

Večina obtožencev očitkov ne prizna, tisti, pri katerih so zasegli orožje, pravijo, da so bili legalni zbiratelji, da so imeli dovoljenja, in sicer za varnost, šport in posest. Eden od njih trdi, da je kot trofejo imel »staro, piškavo puško thompson«, ki so jo uporabljali za boje v jarkih prve svetovne vojne. Toda v resnici so iz thompsonov streljali še v nedavni vojni na Balkanu, po njej je, denimo, vzdevek dobil sporni hrvaški pevec Marko Perković - Thompson, ki je to brzostrelko uporabljal na bojiščih.

Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje orožja ali eksploziva in promet z njima, storjeno v hudodelski združbi, zakonodaja predvideva zaporno kazen od enega do desetih let. Prvoobtoženemu Draganiću pa organi pregona očitajo tudi trgovanje z drogami. Obtožen je, da je avstrijskemu državljanu Patricku Mariu Hofherrju prodal 99,62 grama kokaina.

Bil pa je že večkrat obsojen, sedem let zapora ga je doletelo pred dobrim desetletjem, saj je najemal lizinge za prestižna vozila, nato pa jih je s ponarejenimi dokumenti prodal v tujino. Več lizinških hiš je oškodoval za dobrih 400 tisoč evrov.