Otroku meril s pištolo v glavo

Pet članov kriminalne združbe je priznalo roparski pohod.
Fotografija: Anže Jelen, obtožen, da je bil organizator, ne prizna. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Anže Jelen, obtožen, da je bil organizator, ne prizna. FOTO: Špela Kuralt

Celje – Denis Mihalić in Anže Jelen sta zadnja iz kriminalne združbe, ki sta včeraj na predobravnavnem naroku stopila pred sodnico Natalijo Drev Mijošek. Trije so že priznali, da so od novembra lani do februarja letos ropali premožnejše hiše na širšem območju Celja. Krivdo je priznal tudi Mihalić, ki je bil glavni pri telesnem obračunavanju s stanovalci in grožnjami s pištolo. Jelen, ki naj bi bil glavni organizator in informator, ni priznal ničesar.

»Krivde po tej obtožnici ne priznam. Rad bi marsikaj povedal, pa ne morem. To so grozne stvari, ki so tam napisane,« je po predstavitvi obtožnic za štiri kazniva dejanja ropa v hudodelski združbi komentiral Anže Jelen. Tožilstvo mu očita, da je bil organizator štirih ropov in da je ostalim udeleženim dajal informacije o družinah, ki živijo v posameznih hišah. Kot je dodala okrožna državna tožilka Jasna Leskošek, je dajal tudi navodila mladoletnici, kaj naj reče, ko je pozvonila pri vratih, da so stanovalci odprli in jo spustili v hišo, potem pa so ostali člani združbe planili nanje. Tudi ko so že bili v hišah, naj bi Jelen dal navodila, koga je treba bolj ostro prijeti.

»Mojster« ostrega prijema je bil Denis Mihalić. Če je bil Jelen glavni organizator, pa je bil Mihalić prvi mož v operativi. Bil je glavni že pri prvem ropu v Gorici pri Šmartnem, kjer je stanovala tričlanska družina. Kot je povzela tožilka, je s pištolo udaril očeta po obrazu, mu zlomil nos, ga podrl na tla, brcal in se drl: »Pare, pare!« Storilci so družino ločeno namestili vsakega v drugo sobo in tepli očeta. Ker je deček to videl, je v strahu za očetovo življenje pokazal predal z denarjem. Mihalić je hotel še več, zato je, kot je dejala tožilka, cev pištole naslonil na dečkovo glavo in jo repetiral. Otrok ga je potem odpeljal do spalnice, kjer je bil sef. Tudi otrokovih 250 evrov so odnesli, še prej pa vse tri zvezali z lepilnim trakom.


Brez usmiljenja


Mihalić je bil glavni tudi januarja na celjski Lavi, kjer je planil na stanovalca, ki mu je odprl vrata, ga udaril, da je padel po tleh, potem pa ga brcal, da mu je polomil rebra, grozil mu je tudi s pištolo. Podobno je bilo tudi februarja v Veliki Pirešici, kjer je planil na mamo, očetu na sence prislonil pištolo, streljal proti otroški sobi, med streljanjem pa prestrelil tudi nogo domači psički. Iskali so sef, mama je odprla omaro in jim morala sama iz sefa izročati dragocenosti, med njimi več zlatnikov dunajskih filharmonikov. Ko so pobrali vse, kar so hoteli, so očeta in mamo oblepili z lepilnim trakom, trije otroci, najmlajša še dojenčica, pa so morali ostati v kopalni kadi, vse so zaklenili v kopalnico. Zaradi vseh dejanj Mihalić ni obtožen le ropov, ampak tudi povzročitve splošne nevarnosti.

Združba si je v štirih ropih nagrabila za skupno okoli 90.000 evrov gotovine in zlatnine, ki sta jo Mihalić in Jelen dala pretopiti v zlati granulat.


Kazni prihodnji teden


Jelen je edini, ki ni sklenil sporazuma s tožilstvom. Njegov zagovornik Rok Trbovc je zahteval izločitev vseh dokazov, sicer pa je predlagal, da naj bi sodišče zaslišalo Jelenove starše, brata in njegovo dekle, s čimer bi dokazali, da ga vsaj v enem ropu sploh ni bilo zraven, ker je bil v lokalu. Hkrati je zahteval izvedenca klinične psihologije, ki naj bi ugotovil, ali je Jelen sploh sposoben organizirati na tak način. Tožilka je vsemu pričakovano nasprotovala.

Štirim obtoženim bo sodnica prihodnji teden razglasila kazni, enemu v sredini decembra. Kakšne kazni predlaga tožilstvo, niso hoteli povedati, kazenski zakonik predvideva do 15 let zapora. Mladoletnica, gre za Mihalićevo dekle, se s tožilstvom ni mogla pogajati, zato ji bodo sodili tako kot Jelenu. Se je pa Mihalić, ki je že povedal, da dejanja obžaluje, hotel z njo srečati: »Rad bi se ji opravičil.« Dokler sodba ne bo pravnomočna, mu tega ne bodo dovolili.