Paroha Boškovića čaka novo sojenje

Oprostilna sodba za zlorabo položaja potrjena, o delu očitkov znova.
Fotografija: Peran Bošković je glede dela očitkov pravnomočno opran krivde.
FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Peran Bošković je glede dela očitkov pravnomočno opran krivde. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Peran Bošković, paroh Srbske pravoslavne cerkve (SPC), bo moral ponovno sesti na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča, saj je višje sodišče po naših neuradnih podatkih razveljavilo del sodbe prvostopenjskega sodišča. To naj bi ponovno pod drobnogled vzelo očitke o domnevni poneverbi, za kar je paroha v prvem sojenju spoznalo za krivega, po drugi strani pa je oprostilni del sodbe, ki se nanaša na domnevno zlorabo položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, pravnomočen.

Boškovića je prvostopenjsko sodišče julija 2017 v pretežnem delu oprostilo obtožb specializiranega državnega tožilstva, in sicer glede očitkov, da si je prisvojil del donacij, ki jih je SPC v Sloveniji prejel za začetek gradnje kulturno-pastoralnega centra za vernike v Ljubljani in si s tem denarjem v Gameljnah gradil stanovanjsko hišo.

Bistvo očitkov Boškoviću je bilo, da je izvajalcem del izstavljal lažne račune oziroma da so bila plačila dvojna, torej da je bil material preplačan, očitali so mu, da je pridobil za okrog 173.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. A ker je bila ob koncu postopka v tem delu bolj prepričljiva obramba. Čeprav se je sodišče strinjalo s tožilstvom, da je bila listinska dokumentacija o izvedenih delih res pomanjkljiva in se ni vodila ustrezno, je menilo, da so bila dela res opravljena.

Peran Bošković je o delu očitkov pravnomočno opran krivde. FOTO: Delo
Peran Bošković je o delu očitkov pravnomočno opran krivde. FOTO: Delo


Tožilstvo je višje sodnike prepričevalo, da je sodišče prve stopnje zavzelo napačno stališče tudi glede tega, ali je SPC sploh opravljal gospodarsko dejavnost, v okviru katere bi bilo mogoče storiti kaznivo dejanje zlorabe položaja. Po mnenju okrožnega sodišča gradnja kulturno-pastoralnega centra namreč ni pridobitna dejavnost, medtem ko je po mnenju tožilstva gospodarska dejavnost opredeljena zelo široko, in je to vsaka dejavnost, pri kateri so predvidena plačila.

Višji sodniki so se sicer strinjali, da vendarle gre za gospodarsko dejavnost, vendar za očitke tožilstva o zlorabi položaja ni dovolj dokazov, zato so oprostilno sodbo za ta del očitkov potrdili in je pravnomočna.

Ponovno bo moralo okrožno sodišče odločati o očitkih, ki se nanašajo na poneverbo. Okrožni senat je Boškovića v tem delu obsodil in mu določil pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let ter plačilo 32.355 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, ker je zase in za svojo družino med 25. januarjem 2007 in 27. decembrom 2011 plačeval račune, ki jih ne bi smel. Paroh naj bil bi za zasebne namene po očitkih tožilstva neupravičeno porabil celo okoli 75.000 evrov, a je okrožno sodišče presodilo, da je pregon za določene račune, nižje od 500 evrov, zastaral.

Višje sodišče očitno meni drugače, in sicer da je prvostopenjsko sodišče določene račune neupravičeno štelo za zastarane in je zato sodbo v tem delu razveljavilo ter z napotki vrnilo v novo sojenje. Kdaj se bo to začelo, ni znano.