Pet policistov obtoženih nenamernega umora

Tyra Nicholsa so na začetku januarja ustavili zaradi brezobzirne vožnje. Poskušal je pobegniti, a so ga ujeli in pretepli do smrti. Pričakujejo proteste.
Fotografija: Po objavi posnetka aretacije Tyra Nicholsa se v Memphisu zbirajo ljudje. Oblasti jih pozivajo, naj protestirajo mirno. FOTO: Scott Olson/AFP
Odpri galerijo
Po objavi posnetka aretacije Tyra Nicholsa se v Memphisu zbirajo ljudje. Oblasti jih pozivajo, naj protestirajo mirno. FOTO: Scott Olson/AFP

Tožilstvo v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee je vložilo obtožnico proti petim policistom zaradi nenamernega umora 29-letnega Tyra Nicholsa, ki so ga 7. januarja ustavili zaradi brezobzirne vožnje z motorjem. Grozi jim od 16 do 60 let zapora.

Po navedbah tiskovnega predstavnika policije so Nicholsa ustavili zaradi domnevne brezobzirne vožnje; poskušal je pobegniti, a so ga ujeli in pretepli. Zaradi poškodb ledvic in srca je dva dni kasneje umrl. Kot so po ogledu videoposnetka aretacije, posnetega s telesno kamero policistov, povedali odvetniki Nicholsove družine, so ga brcali, udarjali in tresli z elektrošokom manj kot sto metrov od njegovega doma.

Peterica policistov je obtožena več kaznivih dejanj, poleg nenamernega umora ugrabitve, fizičnega napada in zarote. Iz spletnih zapisov šerifovega urada okrožja Shelby je razvidno, da so obtoženi Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills mlajši, Emmitt Martin III in Justin Smith.

Obtoženi so Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills mlajši, Emmitt Martin III in Justin Smith. FOTO: AFP
Obtoženi so Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills mlajši, Emmitt Martin III in Justin Smith. FOTO: AFP

Načelnica policije v Memphisu CJ Davis je dejanja petih policistov označila za grozljiva, brezobzirna in nečloveška ter pozvala prebivalce pretežno temnopoltega mesta, naj mirno protestirajo, ko bo posnetek objavljen. Policiste so že odpustili, preiskujejo pa tudi njihove kolege, ki so jim poskušali pomagati pri prikrivanju dejstev.

V preiskavo se je vpletlo tudi ministrstvo za pravosodje ZDA, ki v tem primeru policistov ne more obtožiti rasističnega zločina iz sovraštva, saj so vsi temnopolti, tako kot žrtev.

FOTO: Scott Olson/AFP
FOTO: Scott Olson/AFP

Po navedbah odvetniške ekipe družine ubitega Nicholsa, očeta enega otroka, ki je delal pri družbi FedEx, so ga domnevni storilci divje pretepali tri minute. Prizor je bil menda podoben tistemu iz leta 1991, ko so policisti v Los Angelesu zverinsko tepli Rodneyja Kinga, kar je povzročilo hude nemire v mestu in drugod po ZDA.

Po objavi posnetka aretacije je, kot poroča BBC, tudi tokrat v Tennesseju zelo napeto ozračje, prebivalci se zbirajo v podporo družini umorjenega Nicholsa, zato je predsednik ZDA Joe Biden že pozval ljudi, naj protestirajo mirno.

Preberite še: