59-letni moški je legalno posedoval lovsko orožje

Policija je prijela moškega, ki je streljal pred lekarno in se z orožjem zaprl v hišo. Povod za dejanje ni znan. Moški je bil vešč rokovanja z orožjem.
Fotografija: Po prvih ugotovitvah je pred lekarno streljal s pištolo, doma pa s šibrovko. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda/Slovenske novice
Odpri galerijo
Po prvih ugotovitvah je pred lekarno streljal s pištolo, doma pa s šibrovko. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda/Slovenske novice

Policija je ponoči nekaj pred 2.30 zjutraj prijela 59-letnega moškega, ki se je v sredo popoldne s strelnim orožjem, iz katerega je tudi večkrat ustrelil, zaprl v hišo v Brežicah. Poškodovan ni bil nihče. 

Več podrobnosti o zahtevnem in uspešnem posredovanju policistov v krizni situaciji ter prve ugotovitve kriminalistične preiskave je v izjavi podal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto Franc Božičnik.

»Včeraj nekaj po 15. uri smo bili obveščeni, da je bil v lekarni moški s pištolo. Moški je za tem odšel na kraj bivanja, zaprl se je v hišo in začel streljati. Policija je takoj zavarovala okolico, ugotovila je, da je moški v hiši sam in da ima pri sebi doma več kosov orožja. Ker se moški na pozive policije, naj pride iz hiše in se preda, ni odzval, so na kraj prišli policijski pogajalci, a se 59-letnik ni odzival, v času pogajanj je večkrat streljal v vozila policistov in vozila poškodoval, policisti pa niso bili poškodovani. V zgodnjih jutranjih urah so policisti v hišo vrgli plinsko bombo, nakar je moški prišel iz hiše. Policija ga je pridržala, osumljenca pa so prepeljali v bolnišnico v Ljubljani,« je povedal Božičnik.

Incident se je zgodil v sredo popoldne. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda/Slovenske novice
Incident se je zgodil v sredo popoldne. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda/Slovenske novice

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto po njegovih besedah nadaljujejo kriminalistično preiskavo. Opravili so ogled kraja kaznivega dejanja v lekarni in pregled poškodovanih policijskih vozil.

»Na okrožno državno tožilstvo smo podali tudi pobudo za izdajo odredbe za izvedbo hišne preiskave,« je dodal Božičnik. Obravnavajo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti in kaznivo dejanje, povezano z napadom na policiste. Po končani kriminalistični preiskavi bodo na državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Krizna situacija se je dogajala v strnjenem naselju in je trajala več kot 12 ur. »S taktičnim pristopom, strokovnim znanjem in potrpežljivostjo smo uspeli zagotoviti, da ni bilo poškodovanih in smrtnih žrtev,« je še izpostavil Božičnik.

Obravnavajo kaznivo dejanje splošne nevarnosti in kaznivo dejanje napada na policiste. V policiji so ponosni na vse policiste, ki so pomagali in uspešno izpeljali operacijo, ki je trajala več kot 12 ur. Uspelo jim je zagotoviti, da ni bilo smrtnih žrtev in da ni bil nihče poškodovan. Po podatkih Božičnika je moški orožje posedoval legalno, šlo je za lovsko orožje. Po prvih ugotovitvah je pred lekarno streljal s pištolo, doma pa s šibrovko. V lekarno je menda dejansko šel zaradi zdravil. 

Incident se je zgodil v sredo popoldne, ko je po pričevanju domačinov moški menda prišel v lekarno, najprej iz nje nagnal ljudi, nato je tudi sam odšel ven, pred lekarno ustrelil dvakrat ali trikrat v zrak, potem pa odšel v bližnjo domačo hišo, kamor se je zaprl. Policisti so poskušali z moškim najprej stopiti v stik po telefonu, a je menda pogovor zavračal. Zato so ga k predaji začeli pozivati po zvočniku. Na kraj so pripeljali tudi njegovega sina, ki ga je pozval k predaji. Medtem ko so ga policisti poskušali prepričati, naj se preda, pa je ustrelil tudi proti njim.

Preberite še: