Policistom in uslužbencem Fursa uspelo preprečiti tragedijo

V majhnem zaprtem prostoru tovornjaka je trinajstim dehidriranim državljanom Iraka že primanjkovalo zraka, nekateri so se že dušili in izgubljali zavest.
Fotografija: FOTO: PU Novo Mesto
Odpri galerijo
FOTO: PU Novo Mesto

Nekaj po 16. uri je včeraj na mejni prehod Obrežje pripeljal voznik tovornega vozila - hladilnika, bosanskih registrskih oznak. Policisti so na vstopu v Slovenijo skupaj z uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) opravljali kontrolo in ugotovili, da je tovorno vozilo predelano, v njem pa pregrajen prostor, v katerem se je nahajalo več oseb, ki so klicale na pomoč.

​Policisti in uslužbenci Fursa so nemudoma pričeli razbijati privijačeno pregrado in iz življenjsko ogrožujočih razmer uspeli rešiti trinajst ljudi, med njimi tudi dva otroka, stara enajst in šest let. V majhnem zaprtem prostoru jim je primanjkovalo kisika, dušili so se, nekateri so že izgubljali zavest, bili so dehidrirani in zelo prestrašeni. Takoj so jih izvlekli iz tovornega vozila, jim pričeli nuditi prvo pomoč in poklicali reševalce, ki so zaradi slabega zdravstvenega stanja mlajšega fanta in dekle morali odpeljati v bolnišnico, ostale pa so oskrbeli na kraju.

FOTO: PU Novo Mesto
FOTO: PU Novo Mesto


Kriminalisti iz Novega mesta so ugotovili, da je trinajst državljanov Iraka v tovorno vozilo s pomočjo voznika vstopilo v Bosni in Hercegovini, na poti so bili več ur. Ko jim je v prostoru dolgem dva metra in pol in širokem 80 centimetrov pričelo primanjkovati zraka, so na pomoč klicali voznika tovornega vozila, vendar se naj ta ne bi odzival. Kriminalisti so 52-letnemu vozniku, državljanu Bosne in Hercegovine in 48-letnemu sopotniku, prav tako iz Bosne in Hercegovine, odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po 3. in 6. odstavku 308. člena KZ-1. Policijski postopki z državljani Iraka še potekajo.