Posiljevalec na ustavno sodišče

Ustavni sodniki bodo presojali odškodnine žrtvam.
Fotografija: Edis Merdanović FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Edis Merdanović FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana – Ustavno sodišče bo obravnavalo pritožbo Edisa Merdanovića, obsojenega na dolgoletno zaporno kazen zaradi vrste kaznivih dejanj, med drugim posilstva in spolnega nasilja. A bodo ustavni sodniki njegovo pritožbo obravnavali le v delu, kjer mu je bilo s sodbo naloženo, da mora trem žrtvam plačati skupaj 33 tisočakov odškodnine, v preostalem delu pa pritožbe ni sprejelo v obravnavo.

Merdanovića so konec leta 2014 na okrožnem sodišču obsodili na 19 let zapora, ker je med petkom, 18., in nedeljo, 20. julijem 2014, poleg štirih ropov zagrešil tri kazniva dejanja spolnega nasilja, eno posilstvo, grožnji in nasilništvo – dvema žrtvama je uspelo pobegniti, tako da je na njuno škodo storil »le« kaznivo dejanje grožnje oziroma nasilništva.

Najprej se je v Postojni spravil nad prodajalko v trgovini, jo zvlekel v skladišče in spolno zlorabil, iz blagajne pa ukradel 285 evrov. Preden je odšel, ji je zagrozil, naj ne kliče policije, sicer se bo vrnil in jo ubil. Naslednjega dne je oropal lokal ob Dolenjski cesti v Ljubljani, od koder je ukradel 90 evrov in natakarico prav tako odpeljal v skladišče. Dvajsetega julija je naslednjo žrtev zaparkiral z avtomobilom in najprej spraševal po neki ulici, nato pa jo je prisilil, da se je presedla v njegov avto.

Odpeljal jo je na samo in posilil. Nato se je lotil še ene natakarice v okolici Ljubljane, a je ta posumila, da pištola, s katero je mahal, ni prava, se uprla in začela vpiti, on pa je zbežal. Kasneje je pod pretvezo, da išče neko ulico, sedel v avto še ene ženske in jo napadel. Tudi ta je poskusila pobegniti, zaradi česar jo je vpričo očividcev začel pretepati. Ker mu niti to ni uspelo, je odšel v naslednji lokal, kjer je v skladišču spolno zlorabil še eno natakarico.

Okrožno sodišče mu je določilo enotno kazen 19 let zapora, poleg tega mu je naložilo, da mora trem žrtvam plačati odškodnino v skupnem znesku malo več kot 33.000 evrov. Sodbo sta potrdili višje in vrhovno sodišče, tudi v delu, kjer mu je bilo naloženo plačilo odškodnine, saj je imelo za takšno odločitev podlago v podatkih kazenskega spisa, oškodovanke so tudi zelo natančno opredelile svoje zahtevke.

Merdanović je zoper sodbo vložil ustavno pritožbo, a jo bo ustavno sodišče presojalo le v delu, ki se nanaša na plačilo premoženjskopravnega zahtevka. Obramba trdi, da so jih sodišča odmerila arbitrarno in »čez palec«, ko so oškodovankam prisodile 20.000, 8500 in 5000 evrov, ne da bi upoštevala pravila za določitev nepremoženjske škode, s čimer da mu je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Sicer pa je sodišče Merdanoviću združilo vse dosojene kazni (okrajnega in okrožnega sodišča) v enotno kazen 22 let in pol zapora.