Višje sodišče potrdilo dve leti zapora Sergeju Racmanu

Potrjena je obsodilna sodba Racmanu za oškodovanje upnikov pri prodaji Koloseja. Doseči poskuša alternativno prestajanje kazni.
Fotografija: Sergej Racman ni priznal krivde za oškodovanje upnikov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Sergej Racman ni priznal krivde za oškodovanje upnikov. FOTO: Matej Družnik/Delo

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo obsodilno sodbo za poslovneža Sergeja Racmana v zadevi Kolosej, ki je s tem postala pravnomočna. Grozita mu dve leti zapora, vendar poskušajo odvetniki doseči alternativni način prestajanja kazni, je poročal spletni portal Necenzurirano.

Ljubljansko okrožno sodišče je Racmana lansko poletje zaradi oškodovanja upnikov pri prodaji ljubljanskega Koloseja, največjega kompleksa kinodvoran v državi, obsodilo na dve leti zaporne kazni. Racman je poskušal sodbo izpodbiti, a neuspešno. Višje sodišče v Ljubljani je njegovo pritožbo zavrnilo in pred kratkim potrdilo obsodilno sodbo, ki je s tem postala pravnomočna.

image_alt
Racmana išče tudi Interpol

Racmana sicer še ni v zaporu, saj njegovi zagovorniki prepričujejo sodišče, naj mu raje dovoli enega od alternativnih načinov prestajanja kazni. Med njimi sta tako imenovani vikend zapor, v katerem je obsojenec le ob koncih tedna, in opravljanje dela v splošno korist. »Odločitev sodišča bi morala biti znana v kratkem,« je za portal Necenzurirano povedal Racmanov odvetnik Mitja Jelenič Novak.

V zadevi Kolosej je šlo za sporne posle iz leta 2014. FOTO: Jure Predanič
V zadevi Kolosej je šlo za sporne posle iz leta 2014. FOTO: Jure Predanič
Sodišče je Racmanu naložilo tudi plačilo nekaj manj kot 700.000 evrov za škodo, ki jo je povzročil upnikom Koloseja, vendar zneska ni poravnal. Stečajni upravitelj Tomaž Čad je zato sprožil izvršbo na Racmanovem osebnem premoženju. Njegova glavna tarča je po navedbah portala Necenzurirano podjetje Priori, Racmanu pa naj bi skušal odvzeti tudi več nepremičnin manjših vrednosti.

Nezakonita prodaja

V zadevi Kolosej je šlo za sporne posle iz leta 2014. Takrat je Racmanu grozilo, da bo zaradi neporavnanih obveznosti ostal brez kompleksa kinodvoran. Nepremičnino je prenesel na podjetje SIP Nepremičnine. To po navedbah portala obvladuje Davorin Vidmar, ki je za Racmana lobiral za igralniško koncesijo v Vrtojbi. S tem je bila nepremičnina varna pred bankami, ki so proti Koloseju vlagale izvršbe, Vidmar pa jo je še naprej tržil z oddajanjem tedanjim najemnikom.

Kmalu zatem je šla družba Kolosej v stečaj, več deset upnikov pa je ostalo brez vsega. Namesto v stečajno maso so se namreč najemnine za uporabo stavbe stekale k Vidmarju. Šlo naj bi za najmanj dva milijona evrov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je nato leta 2019 odločilo, da je bila prodaja Koloseja, s katero ga je Racman želel rešiti pred upniki, nezakonita. Dve leti pozneje je odločitev potrdilo še višje sodišče v Ljubljani.

Kompleks kinodvoran se je posledično vrnil v stečajno maso Koloseja. Lansko jesen je bil prodan na javni dražbi. Kupil ga je ajdovski podjetnik Ivo Boscarol, ki je zanj ponudil 6,4 milijona evrov, kolikor je znašala izklicna cena. Boscarol zdaj načrtuje oživitev zanemarjenega objekta.

Proti Racmanu poteka tudi sojenje zaradi domnevne zlorabe prostitucije in pranja denarja v nočnem klubu Marina na Ajševici. Zaradi te zadeve je skoraj leto dni preživel v priporu, izpustili pa so ga šele po tem, ko je sodišču nakazal 800.000 evrov varščine.

Preberite še: