Mozirska koča na Golteh pogorela do temeljev

Okoli pol osmih zvečer je zagorelo, intervencija še poteka. Posamezna žarišča bodo gasili še preko noči.
Fotografija: Gasilci koče niso mogli rešiti, saj je pogorela do temeljev. FOTO: Ivan Suhoveršnik
Odpri galerijo
Gasilci koče niso mogli rešiti, saj je pogorela do temeljev. FOTO: Ivan Suhoveršnik

Znano in priljubljeno Mozirsko kočo na Golteh je uničil požar, intervencija gasilcev še poteka. Župan Mozirja Ivan Suhoveršnik, ki je Golte obiskal, je povedal, da še ni znano, zakaj je zagorelo. Intervenirali so gasilci PGD Mozirje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Gorica ob Dreti in Ljubno ob Savinji.

Kot je za STA povedal gasilec PGD Mozirje Stane Weiss, gasilci koče niso mogli rešiti, saj je popolnoma pogorela, do temeljev. Koča pa je bila sicer pred tem zaprta. Pri gašenju je sodelovalo 84 gasilcev, posamezna žarišča bodo gasili še preko noči.
 
Na intervenciji so tudi predstavniki Planinskega društva Mozirje, društvo je kočo prevzelo leta 1984, nazadnje je bila koča temeljito obnovljena pred desetimi leti. Prav takrat so tam v organizaciji Uprave RS za zaščito in reševanje Celje, občine Mozirje in Gasilske zveze Zgornje Savinjske doline pripravili regijsko vajo Požar – Mozirska planina 2011.
 
Prvo Mozirsko kočo je sicer zgradila Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva in jo odprla 5. oktobra 1896, pišejo na Planinski zvezi Slovenije. Okupator je kočo požgal leta 1942, celjski planinski pa so po vojni zgradili novo, ki je že štiri leta kasneje pogorela. Obnovljeno so odprli septembra 1951.

FOTO: Ivan Suhoveršnik
FOTO: Ivan Suhoveršnik

 
V Zgornji Savinjski dolini sta v zadnjih letih zgoreli še dve planinski koči v lasti PD Celje Matica; leta 2017 Kocbekov dom na Korošici in novembra 2019 Frischaufov dom na Okrešlju.

Policisti si bodo kraj požara ogledali jutri, so povedali na Policijski upravi Celje.