Pravnomočno obsojen še en ugrabitelj Zorice Škrbić

Milan Trivković ni sprejel ponudbe, da bi v primeru priznanja krivde sedel slaba tri leta, zdaj bo več kot sedem.
Fotografija: Obramba Milana Trivkovića se bo obrnila še na vrhovno sodišče. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Obramba Milana Trivkovića se bo obrnila še na vrhovno sodišče. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Od vsega začetka je Milan Trivković vztrajal, da z ugrabitvijo Zorice Škrbić, partnerice roparja sefov SKB Dejana Vidmarja, ni imel ničesar. Na prvem okrožnem sojenju je bil oproščen, na ponovljenem obsojen, zdaj pa so še višji sodniki zanj pravnomočno potrdili sedem let in dva meseca zapora.

Obtožen je bil kot član hudodelske združbe, ki je 26. junija 2014 v Ljubljani ugrabila partnerico roparja sefov SKB Dejana Vidmarja in jo v gozdu na robu Ljubljane vso noč mučila. Zjutraj so jo v Podpeči odvrgli iz avta, Škrbićeva je zaradi hudih poškodb umrla. Če bi Trivković jeseni 2015 na okrožnem sodišču vpletenost v ugrabitev priznal, bi bil že zdavnaj na prostosti, saj mu je specializirana tožilka Mateja Gončin v zameno za priznanje ponujala kazen dve leti in deset mesecev zapora. Toda dejal je, da ne more priznati nečesa, česar ni storil.

Preostali obtoženci so priznali. Željko Petrović je bil zaradi ugrabitve in povzročitve posebno hude telesne poškodbe obsojen na 15 let zapora, Blagoje Sazdov na 14 let, Senad Livadić zaradi pomoči pri ugrabitvi na dve leti in dva meseca.

Trivkoviću so očitali, da je bil zadnji del poti prevoznik ugrabiteljev na kraj mučenja v gozdu v bližini naselja Šumarji, v katerem tudi živi. Na prvem sojenju na prvi stopnji mu je uspelo prepričati sodišče, da ima za kritični čas alibi in da je bil doma v Šumarjih, kjer so s prijatelji pekli »na roštilju« in igrali namizni tenis. Bil je oproščen, toda sodba je bila razveljavljena.

»Krivde nisem priznal zato, ker nisem kriv. Že tri leta sem v priporu, kar je dlje, kot mi je bilo ponujeno, če priznam. Zgodila se mi je krivica in upam, da mi boste izrekli oprostilno sodbo, « je dejal tudi na februarski seji višjih sodnikov.

Trivkovićeva odvetnika Blaž Kovačič Mlinar in Tea Mlinar Kovačič sta prepričana, da je bil obsojen le na podlagi indicev in brez vsakršnega materialnega dokaza, zato se bosta obrnila na vrhovno sodišče.

Obramba je presenečena tudi nad besedami višjih sodnikov o Trivkovićevih prijateljih, ki so potrjevali njegov alibi: »Pri tako imenovanih Šumarjih gre za prebivalce etnično in socialno homogenega naselja, ki so medsebojno trdno povezani, med katerimi vlada red po principu hierarhije dominantnosti, v razmerju do zunanjega okolja pa so zaprti in izključujoči.«
 

Ni dokazov za načrtovanje ropa


V povezavi s Škrbićevo je potekal še en sodni postopek; Senad Muhamedagić, Darko Ostojić in Dragan Miladinović so bili obtoženi, da so spomladi 2014 načrtovali rop Škrbićeve. Prepričani naj bi bili, da ve, kje je denar iz ropa sefov SKB oziroma da ga prav ona skriva pred policijo ter da ji ga bo še bolje pomagal skriti njen prijatelj M. P. Ta naj bi si od Ostojića sposodil pnevmatsko kladivo, trojica pa je menila, da ga potrebuje zato, da bo razbijal v stanovanju Škrbićeve, v luknje v zidu in podu pa bodo potem zazidali izplen, zato naj bi začeli oprezati za njo in načrtovati rop.

Na prvostopenjskem sojenju so bili zaradi pomanjkanja dokazov oproščeni, pred kratkim pa je na to temo potekala seja višjih sodnikov in po naših informacijah je bila oprostilna sodba potrjena.