Pred poslopjem hrvaške vlade ustreljen policist

Napadalec je storil samomor, policist je huje ranjen. V času streljanja menda ni bilo v poslopju vlade nobenega od članov hrvaškega kabineta.
Fotografija: FOTO: Nikola Solić/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Nikola Solić/Reuters

Napadalec je danes nekaj po 8. uri z brzostrelko streljal na policista, ki je stražil pred poslopjem hrvaške vlade na Trgu svetega Marka sredi Zagreba. Hrvaška policija je približno uro po napadu potrdila, da so blizu kraja dogodka našli truplo napadalca, ki je storil samomor. Ustreljenega 31-letnega policista so prepeljali v bolnišnico.

Hrvaško notranje ministrstvo je na twitterju objavilo, da so našli truplo osebe, ki ustreza opisu napadalca, ki je davi ranil policista. Kot so sporočili, je napadalec storil samomor. Iz zagrebške bolnišnice so sporočili, da je policist huje ranjen, a je njegovo stanje stabilno. Policist je dobil več strelov v roke in trup.Priče so dejale, da je storilec peš prišel do poslopja vlade, izvlekel brzostrelko in streljal proti vhodu poslopja vlade, kjer vedno stoji policist. Po prvem rafalu se je obrnil na drugo stran Trga svetega Marka in začel streljati proti poslopju hrvaškega sabora. Nato je pobegnil, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

Hrvaška policija je zatem na twitterju potrdila, da je napadalec 22-letnik, ki ni bil v policijskih evidencah. Hrvaški mediji so poročali, da gre za fanta z območja Kutine, ki je iz veteranske družine. Na facebooku pa naj bi izražal nezadovoljstvo nad stanjem v državi. Direktor hrvaške policije Nikola Milina je zatem na novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite, ki je bila sklicana v Zagrebu zaradi epidemije bolezni covida-19, uvodoma potrdil, da je eden policistov, ki varujejo poslopje vlade streljal na napadalca, ki so ga, kot je dejal, našli mrtvega »24 minut po streljanju«. Poudaril je, da je Hrvaška kljub današnjem dogodku ena najbolj varnih držav, tudi ko gre za kazniva dejanja umorov.

V času streljanja menda v poslopju vlade ni bilo nobenega od članov hrvaškega kabineta. Prvi je na kraj dogodka prispel minister za veterane Tomo Medved, ki je zadolžen tudi za nacionalno varnost. Novinarjem ni želel razkriti dodatnih podrobnosti dogodka. Medtem je bilo na Trgu svetega Marka videti tudi posebne enote hrvaške policije, nad središčem mesta pa so krožili policijski helikopterji.

Trg svetega Marka v Zagrebu. FOTO: Marko Djurica/Reuters 
Trg svetega Marka v Zagrebu. FOTO: Marko Djurica/Reuters 


Hrvaški premier Andrej Plenković je prejšnji mesec od notranjega ministra Davorja Božinovića zahteval, da na notranjem ministrstvu pripravijo načrt varovanja območja pred vladnim poslopjem, potem ko je hrvaški evropski poslanec Vilibor Sinčić iz stranke Živi zid pred vhodom v poslopje vlade v Zagrebu stresel kup lubenic. Sinčić je želel opozoriti na slab položaj hrvaških kmetov zaradi poplave uvoženih pridelkov, a je predstava z lubenicami pokazala predvsem na varnostne pomanjkljivosti na Trgu svetega Marka, na katerem so poslopja hrvaške vlade, parlamenta in ustavnega sodišča.
 

Motiv napada za zdaj ni znan


Predsednik hrvaške vlade je danes novinarjem dejal, da je v streljanju šlo za poskus naklepnega umora policista. Pričakuje, da bo ranjeni policist okreval. Potrdil je tudi, da je napadalec storil samomor, motiv napada pa za zdaj ni znan. »Policija in državno tožilstvo bodo ugotovili, ali je šlo za primer individualnega značaja. Glede na informacije, ki jih za zdaj imam, lahko sklepam, da je bilo tako, a je še prezgodaj, da bi o tem povedali kaj več,« je dejal Plenković novinarjem. Pojasnil je, da ne policija ne obveščevalne službe niso imele nobenih informacij o morebitnem napadu. Napovedal je, da bodo dodatno okrepili varnost, ter zavrnil možnost, da bi notranji minister Božinović odstopil zaradi današnjega napada.

Božinović je nato povedal, da je policija v zadnjem mesecu dni okrepila navzočnost in nadzor prometa ob poslopjih vlade in sabora. Potrdil je, da so pristojne službe pripravile tudi več scenarijev za dodatno krepitev varnosti na trgu, a še ni bila sprejeta odločitev, kateri scenarij bodo uveljavili.

Tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović je zaradi današnjega streljanja pozval hrvaško vlado, naj zaščiti državne inštitucije na ustrezen način. Milanović je na novinarski konferenci ponovil, da državne inštitucije niso turistična destinacija. Menil je, da se ne bi smelo več dopuščati prostega vstopa v poslopji hrvaške vlade in sabora, kot je to bilo doslej. Zavzel pa se je tudi za okrepitev nadzor nad količino in razširjenostjo strelnega orožja vojaškega porekla na Hrvaškem, da bi poskusili preprečiti podobno nasilje v prihodnje. »Tovrstno orožje ni smelo biti pri posameznikih niti v zasebnih zbirkah,« je dejal.