Preprodajalci kokaina končali v priporu

V Avstriji so prijeli Slovenca s kilogramom kokaina, nato so prišli na sled celotni kriminalni združbi.
Fotografija: Kokain so imeli pripravljen za prodajo na ulici. FOTO:SKP PU Maribor
Odpri galerijo
Kokain so imeli pripravljen za prodajo na ulici. FOTO:SKP PU Maribor

Avstrijski kriminalisti so v začetku lanskega leta prijeli 57-letnega slovenskega državljana, pri katerem so našli več kot kilogram kokaina. A preiskava se je razvila in njihovi slovenski kolegi so v povezavi z osumljencem razkrili celotno kriminalno združbo.

Slovenec, ki je imel stalno prebivališče v Avstriji, je namreč priznal, da je drogo kupil v Mariboru. Prodajalec naj bi bil njegov 44-letni znanec. O razkritju so severni sosedje torej obvestili slovenske kolege in stekla je večmesečna kriminalistična preiskava, ki je naposled obrodila sadove. Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov so slovenski policisti ugotovili, da je 44-letnik kokain kupoval od 37-letnega Ljubljančana. V intenzivni preiskavi so kriminalisti opravili več zasegov kokaina in uspelo jim je ugotoviti, da je 37-letni Ljubljančan kokain kupoval pri svojem tri leta starejšem sorodniku, po naših informacijah polbratu.

Po spremljanju osumljencev so mariborski kriminalisti s pomočjo ljubljanskih kolegov zbrali dovolj dokazov, da so lahko minuli ponedeljek izvedli zaključno akcijo. Trem osumljencem so odvzeli prostost in jih vtaknili v policijsko pridržanje. Med hišnimi preiskavami so osumljencem zasegli skupno več kot kilogram kokaina, več kot 75 tisoč evrov gotovine, manjše količine različnih drugih prepovedanih drog in nedovoljenih snovi v športu, pištolo s strelivom in različne pripomočke za preprodajo prepovedanih drog.
 

Zasegli skoraj štiri kilograme kokaina


Od začetka preiskave leta 2019 so kriminalisti sicer osumljencem zasegli skupno skoraj štiri kilograme kokaina. Z uspešno prodajo te količine bi na črnem trgu lahko zaslužili 200 tisoč evrov, saj je cena za kilogram okrog 50 tisočakov. Če pa bi osumljenci povečali količino kokaina z dodajanjem drugih snovi (s štirih na osem kilogramov), kot je običajno, bi v žep pospravili 800 tisoč evrov. »Vse seveda ob predpostavki, da je cena kokaina 100 evrov za gram,« je pojasnil Miran Šadl z mariborske policijske uprave.

Zasegli so tudi denar. FOTO:SKP PU Maribor
Zasegli so tudi denar. FOTO:SKP PU Maribor


Vse tri osumljence so možje v modrem predvčerajšnjim s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje prepovedanih drog, nedovoljenih snovi v športu in predhodnih sestavin za izdelavo prepovedanih drog ter prometa z njimi odpeljali pred preiskovalnega sodnika. Dvojica osumljenih pa se je pred njim morala zagovarjati še zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. Sodnik je zoper vse tri odredil pripor.