Prijeli roparje in preprečili še en rop

Državljani BiH so v Sloveniji oropali najmanj dve banki in načrtovali rop še ene.
Fotografija: Roparji so bili oboroženi s pištolo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Roparji so bili oboroženi s pištolo. FOTO: Shutterstock

Nova Gorica - Kriminalisti policijskih uprav Nova Gorica in Novo mesto so ob pomoči kriminalistov generalne policijske uprave uspešno preiskali dva oborožena ropa bank, ki sta se aprila zgodila v Vipavi in v Straži.

Prijeli so tri osumljence, državljane Bosne in Hercegovine, ki so banki oškodovali za nekaj več kot 22 tisoč evrov. Banko v Straži so »olajšali« za 8.300 evrov, ko sta 11. aprila v prostore banke vstopila oborožena in zamaskirana roparja. Pristopila sta do pulta, kjer je eden izmed njiju usmeril pištolo proti zaposlenim ter od njih zahteval denar. Zaradi grožnje je uslužbenka za steklom blagajniškega pulta roparju skozi odprtino v steklu za izmenjavo dokumentov in denarja začela izročati gotovino oziroma evrske bankovce in bankovce hrvaških kun v različnih apoenih. Eden od roparjev je denar pospravil v vrečko, ki jo je prinesel s seboj, drugi osumljenec pa  je v tem času izmenično usmerjal pištolo v navzoče uslužbence in stranke. Po nekaj minutah sta osumljenca zapustila prostore banke. V neposredni bližini banke ju je vozilom počakal tretji osumljeni, nato pa so se skupaj odpeljali v smeri Dvora in nato v smeri Ivančne Gorice.


Oborožena s pištolo in kladivom

 
Kriminalisti so ugotovili, da sta dva izmed osumljencev nekaj dni prej, 5. aprila, pripotovala v Slovenijo z avtobusom in v Ljubljani najela vozilo, ki so ga uporabili pri ropu. Po ropu so vozilo isti dan vrnili in se z avtobusom odpeljali iz Slovenije.

Nekaj dni kasneje, 30. aprila, so osumljenci oropali banko v Vipavi. Zamaskirana storilca, eden od njiju je bil oborožen s pištolo, drugi pa s kladivom, vstopila v poslovne prostore banke, ko v njej ni bilo drugih strank. Preskočila sta manjši pult in vstopila v zastekljeni prostor za blagajnami in od uslužbenk (v tujem jeziku) zahtevala gotovino.
 
Roparja sta banko zapustila s skupaj 14.168 evri gotovine in nato s kraja peš zbežala med stanovanjskimi bloki v Ulici  Gradnikove brigade v Vipavi do parkirišča ob glavni cesti Vipava – Ajdovščina, kjer ju je z avtomobilom čakal tretji sostorilec. S parkirišča so se odpeljali do bližnjega naselja Slap, nato pa do naselja Planina. Tam sta roparja izstopila iz avtomobila in se skrila v gozdu, tretji storilec oziroma voznik avtomobila pa se je čez Kras odpeljal v Ljubljano. Voznik se je kasneje oz. v nočnem času vrnil po oba roparja, ki sta medtem v gozdu skrila predmete, uporabljene pri ropu (pištolo, oblačila in druge predmete). Storilci so se odpeljali v Ljubljano in tam prenočili, naslednji dan pa so zapustili Slovenijo.


​Ogledovali so si lokacije

 
Kriminalisti so ugotovili, da so roparji pred ropom prenočevali v nastanitvenih objektih na območju Ljubljane. Del predmetov, ki so jih uporabljali pri ropu v Vipavi so nekaj dni pred ropom kupili v enem od trgovskih centrov na območju Ljubljane.

Osumljencem, ki so stari 24, 26 in 28 let, grozi zaporna kazen od treh do petnajstih let. Kriminalisti so preprečili še en načrtovan rop omenjenih osumljencev. 24-letni in 28-letni moški sta se konec maja ponovno vrnila v Slovenijo in začela s pripravljalnimi dejanji za nov rop. Nastanila sta se v Ljubljani in si po vsej državi ogledovala možne lokacije. Kot tarčo ropa sta določila bančno poslovalnico na območju Trebnjega. Za namen izvršitve tega ropa sta ponovno kupila orodje in v gozdu izdelala skrivališče. Osumljena sta nameravala rop izvršiti v prvih dneh junija letos, ko bi se jima v Sloveniji pridružil še tretji osumljenec, 26-letni moški.

Kriminalisti so dvema osumljencema, 24- in 28-letnemu moškemu, prostost odvzeli 31. maja v Ljubljani. Tretji, 26-letni osumljenec, še ni bil prijet in je za njim razpisano iskanje. Moški so osumljeni, da so izvršili tudi rop v naselju Straža 11. aprila.