Razbili novogoriško združbo preprodajalcev

Policisti so s pomočjo italijanskih orožnikov več mesecev spremljali slovenska preprodajalca in  pomagača
Fotografija: Med drugim so zasegli pol kilograma heroina in kokaina.
Odpri galerijo
Med drugim so zasegli pol kilograma heroina in kokaina.

Nova Gorica - Tukajšnji kriminalisti so v sodelovanju z italijanskimi orožniki iz sosednje Gorice po večmesečni preiskavi razbili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedane droge na območju Slovenije in sosednje Italije.
V začetku letošnjega leta so tako novogoriški kriminalisti ugotovili, da sta 43-letnik in 40-letnica, oba slovenska državljana, domačina, italijanskim državljanom prodajala prepovedano drogo heroin, kokain in MDMA, ti pa so prepovedano drogo prodajali naprej na območju Italije.
»Na podlagi teh ugotovitev in novo pridobljenih podatkih ter zbranih obvestilih, ki so sume o izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj utemeljevali, so novogoriški kriminalisti obveščali okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici in pristojno sodišče, na podlagi katerih so bili odrejeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi,« je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marino Pangos.
Policisti so te dni tudi odvzeli prostost slovenskima  osumljencema in ju s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je za oba odredil pripor. Policisti so poleg njiju ovadili še 41-letnika z Goriškega in 70-letnika z Ajdovskega, ki sta osumljencema pomagala pri kaznivih dejanji. Skupaj imajo po prepričanju policistov na vesti kar 50 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

ZAslužili bi 55.000 evrov

Policisti so v ovadbi zapisali, da so osumljeni člani organizirane kriminalne združbe, ki je prodajala prepovedano drogo heroin, kokain, MDMA in konopljo, poleg tega pa še druga zdravila. Kot je še pojasnil Pangos, sta glavna osumljenca, ki sta zalagala tudi italijanske preprodajalce mamil, že bila v postopkih zaradi tovrstnih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.
Policisti so v okviru preiskave sicer zasegli slaba dva kilograma prepovedane konoplje, približno polovico kilograma heroina in kokaina, več tablet MDMA oziroma ekstazi, več kot tisoč drugih tablet zdravil, 120 rastlin konoplje, ki so jo osumljeni gojili v laboratorijih. LE za zaseženo drogo bi preprodajalci zaslužili okrog 55.000 evrov. »Zasegli smo tudi pripomočke za prodajo prepovedane droge, finančna sredstva pridobljena s prodajo prepovedane droge in druge predmete pomembne za kazenski postopek,« je dejal Pangos.
 V zaključni policijski akciji je sicer sodelovalo več deset kriminalistov, policistov, policistov specialne enote policije in policistov s psi za iskanje prepovedane droge. Kriminalisti in policisti so opravili štiri hišne preiskave prostorov in osebnih avtomobilov in štiri osebne preiskave. Celotni predkazenski postopek je vseskozi usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.
Na območju PU Nova Gorica so v letu 2017 sicer obravnavali 202 kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog (predlani 137), in sicer 196 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami (predlani 126) ter šest kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog (predlani 126).
Poleg tega je bilo lani še 197 prekrškov po Zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami oziroma za 15,9 odstotkov več kot leto prej, ko jih je bilo 170.