Res je vrhunski zdravnik, a je vzel podkupnino

Nevroradiolog Zoran Miloševič in Irma Košutar Gašparić obsojena na pogojno kazen, zdravnik mora vrniti podkupnino.
Fotografija: Zoranu Miloševiču in njegovemu zagovorniku Milanu Krstiću ni uspelo prepričati sodišča. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Zoranu Miloševiču in njegovemu zagovorniku Milanu Krstiću ni uspelo prepričati sodišča. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – »Res je, da gre za vrhunskega strokovnjaka in zdravnika in verjamemo, da je res predan pacientom,« se je z obrambo strinjal sodnik Srečko Škerbec, ki je sodil zdravniku Zoranu Miloševiču. A je senat ocenil, da je nedvomno zagrešil kaznivo dejanje in napake je treba pač plačati, je poudaril sodnik ob izreku obsodilne sodbe.

Senat je zaradi nedovoljenega sprejemanja daril nevroradiologa iz ljubljanskega UKC Zorana Miloševiča obsodil na deset mesecev zapora, a mu za zapahe ne bo treba, če v dveh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja. Soobtožena Irma Košutar Gašparić iz podjetja Animus pa je bila zaradi nedovoljenega dajanja daril obsojena na eno leto in pol pogojne zaporne kazni s tremi leti preizkusne dobe.

Obtožena sta se znašla na zatožni klopi zaradi dejanj izpred desetih let. Konec leta 2008 in v letu 2009 je podjetje Animus Miloševiču v več nakazilih plačalo 7200 evrov (ki mu jih bo, če bo kazen postala pravnomočna, sodišče odvzelo), tožilstvu je sodišče prve stopnje uspelo prepričati, da zato, da je poskrbel, da je UKC Ljubljana pri Animusu naročil medicinski pripomoček, imenovan aligator (za zdravljenje možganske kapi). Animus je bil ekskluzivni distributer tega pripomočka.

MIloševič je očitke zanikal, med drugim je povedal, da ni bil vključen v sistem nabave medicinskega pripomočka, da ni podpisoval naročilnic ali se dogovarjal za ceno. To je počela komisija, on je le vložil vlogo za pripomoček. Za podjetje Animus pa je predaval o koristnosti uporabe medicinskih izdelkov in zato tudi prejel plačilo za opravljeno delo prek svojega s. p. Zagovornik Milan Krstić, ki je sodišču predlagal izrek oprostilne sodbe, je ob tem poudaril, da je izdelek, ki ga je naročil, revolucionarna zadeva za zdravljenje možganske kapi, zato ni nič čudnega, da ga je naročil. Da ni šlo za podkupovanje, je trdila tudi Irma Košutar Gašparić, tudi njen zagovornik Janez Koščak pa je sodišču predlagal, naj ji izreče oprostilno sodbo.
A je bolj zadovoljen s sodišča torej odkorakal tožilec Iztok Krumpak. Sodišče sicer ni upoštevalo njegovega predloga o višini kazni, za Miloševiča je namreč zahteval štiri mesece zapora (ki se lahko nadomestijo z delom v splošno korist) in plačilo stranske denarne kazni v višini 6000 evrov, za soobtoženo pa je predlagal dva meseca zapora in 1400 evrov stranske denarne kazni.
 

Ni šlo za čarovniški proces


Sodnik Škerbec se je v obrazložitvi sodbe odzval tudi na očitke obrambe, da sodišče ni sprejelo veliko dokazov obrambe, ker je hitelo zaradi grožnje, da bo postopek zastaral. Kot je povedal, postopek zastara 16. septembra, zato ga je bilo treba res hitro izpeljati, je pa sodišče izvedlo vse dokaze, ki so bili po mnenju senata potrebni za razjasnitev dejanskega stanja, nepotrebne dokazne predloge pa je zavrnilo. Ostro pa se je Škerbec odzval na očitke, da gre za nekakšen čarovniški proces zoper zdravnike, ki so se v zadnjem času znašli na tapeti. Z zadevo se bo torej zagotovo ukvarjalo še višje sodišče, ki pa torej veliko časa za odločitev nima.

Miloševič pa je, kot smo poročali, prvoobtoženi še v drugem kazenskem postopku, saj naj bi od podjetja Emporio Medical skupno prejel 114.700 evrov podkupnin, in sicer na bančni račun na Hrvaškem, pa tudi na sinov bančni račun v Švici ter v gotovini, od tega naj bi opral 28.500 evrov. Miloševič je očitke zavrnil, saj naj bi za plačilo le predstavljal izdelke dobavitelja Emporio Medical po različnih bolnišnicah na območju nekdanje skupne države. Miloševičev zagovornik Krstić je v tistem postopku sodišču predlagal celo, naj Miloševiča pregleda izvedenec psihiatrične stroke in oceni, ali je sploh sposoben spremljati sojenje.

Več iz te teme: