Roparji so streljali proti otroški sobi

Še eden izmed sedmih vpletenih v brutalne rope na širšem Celjskem je na sodišču priznal krivdo.
Fotografija: Aleksander Levec je četrti, ki je priznal krivdo v brutalnih ropih na Celjskem. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Aleksander Levec je četrti, ki je priznal krivdo v brutalnih ropih na Celjskem. FOTO: Špela Kuralt

Celje – Vsaj štiri roparje, ki so v kriminalni združbi ropali in napadali premožnejše hiše na Celjskem, v njih pa grozili in pretepali družinske člane ter celo streljali, bo celjska okrožna sodnica Natalija Drev Mijošek decembra poslala na hladno. Štirje od sedmih obtoženih so namreč sklenili sporazume o priznanju krivde, dva se še pogajata, naslednji predobravnavni narok bo prihodnji teden.

Štiri rope, ki so izstopali po svoji brutalnosti, je sedmerica obtoženih izvedla med lanskim novembrom in letošnjim februarjem. Hiše so bile skrbno izbrane. Šlo naj bi za premožnejše družine oziroma družine, za katere so domnevali, da bi lahko imele doma večje vsote gotovine in drugih dragocenosti. Skupno je združba naropala za več kot 90.000 evrov gotovine in zlatnine.

Obtoženi Tim Lampret, Simeun Filipović in Leon Mihalić so krivdo že priznali oziroma podpisali sporazume o priznanju krivde, včeraj je na sodišču tudi obtoženi Aleksander Levec potrdil, da je podpisal sporazum. Levec je sodeloval pri vseh štirih ropih v Gorici pri Šmartnem, na Lavi v Celju, v Veliki Pirešici in velenjskih Škalah. Kot je v hitri obrazložitvi dveh obtožnic za skupno štiri kazniva dejanja ropov pojasnila tožilka Jasna Leskošek, je bil Levec prevoznik od ropa do ropa, kjer pa je člane družin, ki so jih ropali, tudi zvezal z lepilnim trakom in jih stražil ter iskal po sobah za dragocenosti in gotovino. Po opravljenih ropih so se odpeljali na Krtino, kjer je doma eden od obtoženih, in si razdelili naropani plen.


Tepli in grozili


V vseh primerih so storilci v hišo prišli pod pretvezo. Eden je pozvonil pri vratih, največkrat je bila to mladoletnica, ki je tudi med obtoženimi, spravil vse pajdaše v hišo, nato pa kot zadnji zaprl in zaklenil vrata. Potem so se spravili na delo. Prvi rop so izvedli v Gorici pri Šmartnem novembra lani. Kot smo slišali že na enem od prejšnjih predobravnavnih narokov, se je tam oškodovanec, oče dečka, ki je bil prav tako v hiši, roparjem uprl, eden od obtoženih pa ga je takoj udaril s pištolo. Deček je vse gledal in v strahu za svojega očeta roparjem pokazal, kje imajo spravljen denar. To jim še ni bilo dovolj, dečku, ki je bil zvezan z lepilnim trakom, je eden izmed roparjev na glavo nastavil celo pištolo, jo repetiral, deček pa je potem povedal, kje je trezor in tudi številko trezorja. Odnesli so 28.500 evrov.

V ropu na Lavi je imel Levec aktivno vlogo, saj je potem, ko je stanovalec odprl vrata in so vsi planili nanj, žrtev zvlekel v dnevno sobo, jo zvezal z lepilnim trakom, ležati je morala na tleh, obrnjena proti tlom. Po navedbah policije pa je bil najbolj brutalen rop v Veliki Pirešici. Mladoletnica je pozvonila na vratih, s pretvezo spravila vse obtožene v hišo, kjer so bili trije mladoletni otroci, najstarejši je štel 12 let, najmlajši je bil še dojenček. Tam so storilci tudi streljali v psičko, pa tudi proti otroški sobi. Iz hiše so po izsiljevanjih, grožnjah in pretepanju, tako je dogajanje opisal vodja celjskih kriminalistov Damjan Turk, odnesli okoli 50.000 evrov. Levec je bil le pri ropu v velenjskih Škalah bolj ob strani. Ko so se namreč približevali hiši in je videl, da se je prižgala luč, se je vrnil v avto in bil voznik. Pajdaši so v hiši naropali za skoraj 11.000 evrov.


Pogajanja še za dve priznanji


Kolikšno kazen je tožilstvo predlagalo za Levca, ne tožilka ne Levčev zagovornik nočeta povedati. Za Filipovića pa tožilstvo predlaga dve leti in dva meseca zapora, za Leona Mihalića štiri leta in devet mesecev zapora. Izrek kazni za vse obtožene je predviden za 6. december, pred izrekom jih bo sodnica še zaslišala. Za tovrstna kazniva dejanja je zagroženo do 15 let zapora. Krivde (še) nista priznala Denis Mihalić, Leonov brat, prav tako tudi ne Anže Jelen. Če krivde ne bosta priznala, bo sledilo sojenje, ki bo zaradi vpletenosti mladoletnice verjetno za javnost zaprto, kar je zahtevala tudi tožilka.