Silhuete policistov učinkovito znižujejo hitrosti voznikov

Meritve Agencije za varnost prometa kažejo do 20 odstotkov nižje hitrosti ob postavljenih silhuetah.
Fotografija: Silhuete policistk in policistov na Bovškem uporabljajo od avgusta letos. FOTO: Blaž Močnik/Delo
Odpri galerijo
Silhuete policistk in policistov na Bovškem uporabljajo od avgusta letos. FOTO: Blaž Močnik/Delo

Agencija za varnost prometa je v oktobru z enotedenskimi meritvami preverila učinkovitost plastičnih silhuet policistov, ki so jih zato, da bi dodatno umirili promet na najnevarnejših odsekih cest na območju Policijske postaje Bovec začeli postavljati avgusta letos. Izkazalo se je, da so silhuete poceni in učinkovito sredstvo za upočasnjevanje prehitrih voznikov.

Silhuete so izdelane v naravni velikosti in predstavljajo policistko ali policista, ki meri hitrost z ročnim radarjem. Na bovškem so dobili pet takšnih silhuet, ki so jih postavljali na različnih mestih. 
 

V tednu dni izmerili hitrosti tisoč vozil


V tednu med 7. in 11. oktobrom je Agencija za varnost prometa, ki je bila pobudnica postavljanja silhuet, na dveh lokacijah v dveh nizih opravila kontrolne meritve hitrosti s stacionarnim merilnikom hitrosti. Prvi niz meritev je bil opravljen brez uporabe silhuet policistov, drugi pa z uporabo silhuet. Omejitev hitrosti na prvi lokaciji znaša 40 kilometrov na uro, na drugi lokaciji pa 50 kilometrov na uro. V času meritev je mimo stacionarnega merilnika peljalo skupaj več kot tisoč vozil. 

Silhuete policistk in policistov na Bovškem uporabljajo od avgusta letos. Takrat sta jim jih simbolično predali Vesna Marinko z AVP in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. FOTO: Blaž Močnik/Delo
Silhuete policistk in policistov na Bovškem uporabljajo od avgusta letos. Takrat sta jim jih simbolično predali Vesna Marinko z AVP in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. FOTO: Blaž Močnik/Delo


Vesna Marinko, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa, je po analizi opravljenih meritev dejala, da »je postavitev silhuet policistov v praksi učinkovit preventivni ukrep, saj pripomore k takojšnjemu zmanjšanju povprečnih hitrosti. Promet se namreč posledično umirja in s tem postaja varnejši za vse udeležence. Povprečne hitrosti so se ob postavljenih silhuetah znižale do 20 odstotkov. Izkušnje iz prakse kažejo, da gre za ukrep, ki je učinkovit ob pogosti menjavi lokacij postavitve. Dodatno potrditev učinkovitosti silhuet smo dobili pri ponovnem merjenju hitrosti teden dni po opravljenih meritvah. Povprečne hitrosti so bile do deset odstotkov nižje kot v obdobju meritev pred postavitvijo silhuet.«

Nižje hitrosti in manj prekrškov


Rezultati meritev na obeh lokacijah so pokazali, da so bile povprečne hitrosti najnižje tedaj, ko sta bili postavljeni silhueti policistov. Na območju, kjer je omejitev hitrosti 40 kilometrov na uro, je stacionarni merilnik izmeril povprečno hitrost vozil 36 kilometrov na uro, pred postavitvijo silhuet pa je ta znašala 45 kilometrov na uro. Na drugem merilnem mestu, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro, je stacionarni merilnik hitrosti ob postavljeni silhueti izmeril povprečno hitrost vozil 38 kilometrov na uro, pred postavitvijo silhuet pa je znašala povprečna hitrost 45 kilometrov na uro. Prav tako kot povprečne hitrosti se je znižalo tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji z omejitvijo hitrosti 40 kilometrov na uro se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 odstotkov, pri omejitvi hitrosti 50 kilometrov na uro pa za kar 89 odstotkov.

Silhuete policistk in policistov so na Bovškem začeli postavljati avgusta letos. FOTO: Pu Nova Gorica
Silhuete policistk in policistov so na Bovškem začeli postavljati avgusta letos. FOTO: Pu Nova Gorica


Sicer pa so nekatere policijske postaje v Sloveniji v preteklosti že uporabljale podobne silhuete za umirjanje prometa in na primer za večjo varnost ob šolskih poteh. 

Preberite še: