Srhljiv posnetek eksplozije, ki je »zbudila pol Bologne« (FOTO in VIDEO)

Umrli sta dve osebi, ranjenih je okrog 70 ljudi, od tega 14 huje. 
Fotografija: Na delu so številni gasilci in drugi reševalci. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
Na delu so številni gasilci in drugi reševalci. FOTO: Stringer Reuters

V bližini letališča v Bologni je na avtocesti zaradi domnevnega trčenja v druga vozila danes popoldne okoli 14. ure eksplodiral tovornjak cisterna z gorivom. Izbruhnil je požar, slišati je bilo več eksplozij, po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sta umrli dve osebi, okoli 70 je poškodovanih, od tega najmanj 14 huje. 

Gasilcem je po nekaj urah le uspelo pogasiti požar. Reševalci bodo pod ruševinami začeli iskati morebitne nove žrtve, poročajo italijanski mediji, ki pišejo o apokaliptičnem prizoru. 
 
Dve osebi so prepeljali v bolnišnice zaradi hudih opeklin. Med poškodovanimi je tudi 11 karabinerjev in dva policista, ki so usmerjali promet po neki nesreči.

Do trčenja je prišlo na avtocestnem kraku, ki skozi mesto Bologna povezuje t. i. avtocesto sonca Milano-Neapelj oz. ki po zahodni strani države povezuje sever in jug Italije, ter avtocesto A14 Bologna-Taranto. Po trčenju tovornjaka in večjega števila vozil je prišlo do požara, ki mu je sledilo več eksplozij.

Policija je objavila video posnetek, na katerem je videti, kako se je tovornjak cisterna od zadaj zaletel v tovornjak, pred katerim je peljala strnjena kolona vozil, in pri tem zagorel. V goreče vozilo se je nato od zadaj zaletel drug tovornjak. Nato je odjeknila silovita eksplozija, ki je ogenj in dim ponesla čez celotno avtocesto.Eksplozije, ki so si po besedah očividcev sledile ena za drugo, so trajale okoli osem minut. »Nikoli ne bi rekel, da se je zgodila prometna nesreča. Pomislil sem na atentat,« je za časnik La Repubblica povedal poslovnež, ki je bil v času eksplozije v bližnji restavraciji. »Po sunkih se je začela steklena streha restavracije rušiti. Gostje so bežali. Ko sem pogledal ven, sem videl zid plamenov,« je še opisal.

Po eksplozijah se je delno zrušil tudi eden od nadvozov nad avtocesto Bologna-Taranto, v cesti je zazevala velika luknja, uničene pa so tudi lesene protizvočne ograje, ki so bile nameščene na tem območju.

Zvok eksplozij je bil tako silovit, da so ga slišali v polovici Bologne; na širšem urbanem območju mesta živi skoraj 1,4 milijona prebivalcev. Sila je povzročila tudi pokanje šip številnih zgradb na območju.

Glede na obsežnost požara reševalci pričakujejo, da bi število poškodovanih lahko še naraslo. Poškodovani ne izhajajo zgolj iz trčenja, nekatere so namreč poškodovali deli zrušenega nadvoza.

Dim je zajel veliko območje okrog avtoceste. FOTO: Stringer Reuters
Dim je zajel veliko območje okrog avtoceste. FOTO: Stringer Reuters


Med drugim je namreč eksplozija prizadela tudi številne prodajalne vozil, ki se nahajajo ravno pod tem delom avtoceste. Po po poročanju časnika La Repubblica na spletni strani naj bi prišlo do verižnih eksplozij na avtomobilih dveh prodajaln vozil. Poškodovanih naj bi bilo tudi nekaj tamkajšnjih zaposlenih, pa tudi številna tam parkirana vozila.

Celotno območje so po poročanju Anse zaprli za promet, da bi omogočili lažje delo reševalcev, pa tudi zaradi bojazni, da bi se zrušil še kak objekt.

Bolonjska občina je prebivalce pozvala, naj se odpravijo z avtomobili na pot samo v primeru nuje, saj je promet v tem delu mesta popolnoma ohromljen. Evakuirali so tudi stanovalce z območja.

Zvok eksplozij je bil tako silovit, da so ga slišali v polovici Bologne. FOTO: Afp
Zvok eksplozij je bil tako silovit, da so ga slišali v polovici Bologne. FOTO: Afp


Avtocesta je na tem odseku v obe smeri zaprta za ves promet, po navedbah Anse pa bo potrebnega kar nekaj časa, da bodo promet na odseku, ki povezuje vzhod in zahod Italije, ponovno vzpostavili.

Požar še vedno gasijo številne gasilske ekipe s pomočjo helikopterjev. Gašenje ovirajo visoke temperature, zaradi katerih se gasilcu težko približajo požaru. Z letališča, mimo katerega teče avtocesta, so sporočili, da nesreča ne ovira letalskega prometa.

Na fotografijah in videoposnetkih se vidi črn gost dim, ki se vali v zrak ter zažgane avtomobile na bližnjem parkirišču. Avtocesta je v vse smeri zaprta za promet, zaprtih je tudi nekaj drugih bližnjih cest.

Ostali so zogleneli avtomobili. FOTO:Giorgio Benvenuti/Ap
Ostali so zogleneli avtomobili. FOTO:Giorgio Benvenuti/Ap