Streljanje na srednji šoli v Kazanu usodno za devet ljudi

Storilec, 19-letni nekdanji dijak šole, je ubil šolarje in enega učitelja. Po intervenciji policije je v priporu.
Fotografija: FOTO: Aleksej Nasirov/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Aleksej Nasirov/Reuters

V ruskem mestu Kazan je danes napadalec na srednji šoli izvedel strelski napad. Glede na zadnje podatke oblasti je bilo ubitih najmanj devet ljudi, večinoma učencev. Mnogi so bili v napadu poškodovani. Napadalca so prijeli. Motiv še ni znan, pristojna preiskovalna komisija je odprla kazensko preiskavo množičnega umora.

FOTO: Roman Kručinin/AFP
FOTO: Roman Kručinin/AFP


Vse žrtve na šoli v prestolnici večinsko muslimanske ruske republike Tatarstan so identificirali. Predsednik Tatarstana Rustam Minihanov je povedal, da je najstnik ubil sedem učencev osmega razreda - štiri dečke in tri deklice.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je med današnjim obiskom v Kazanu novinarjem povedal, da je bilo od 21 poškodovanih s strelnim orožjem huje poškodovanih osem otrok, ki so sedaj v otroški bolnišnici, dva med njimi pa sta v kritičnem stanju. S strelnim orožjem so poškodovani tudi trije odrasli, ki so prav tako v bolnišnici. Ostale so poškodovali delci stekla ali pa so se poškodovali med evakuacijo poslopja, je povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Po podatkih republiškega ministrstva za izobraževanje je bilo poškodovanih 18 otrok, starih od sedem do 15 let. Prebivalce so pozvali k darovanju krvi.

FOTO: Roman Kručinin/AFP
FOTO: Roman Kručinin/AFP


To je bilo najhujši strelski napad v ruskih šolah po letu 2018, ko je na poklicni šoli v mestu Kerč na Krimu 18-letnik ubil 20 ljudi, preden je sprožil eksploziv in umrl. Tovrstne tragedije so v Rusiji, kjer je strog nadzor nad orožjem, relativno redke, a naraščajo nasilni incidenti med učenci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

19-letnik je streljal na prvi dan šole po enotedenskih prvomajskih počitnicah. Po poročanju medijev je v šolo vstopil okoli 9.30 po lokalnem času skozi glavni vhod z brzostrelko v rokah in začel takoj streljati ter sprožil paniko med učenci in učitelji šole številka 175. Na amaterskih posnetkih je bilo videti, da so nekateri v begu pred strelcem skočili skozi okna z drugega in tretjega nadstropja, medtem ko so odmevali streli.

Brzostrelka je bila registrirana na njegovo ime. Nedavno naj bi ga zaradi dolgov izključili iz poklicne šole, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

FOTO: Roman Kručinin/AFP
FOTO: Roman Kručinin/AFP


Agencija Tass, ki je navedla varnostne vire, je poročala, da bi motiv napada morda lahko bilo sovraštvo. Napadalec, ki ni bil znan policiji, naj bi po poročanju ruskih medijev na Telegramu napad napovedal malo pred začetkom streljanja.

V ruski dumi so se žrtev spomnili z minuto molka, rusko ministrstvo za šolstvo pa je priporočilo vsem šolam po državi, da okrepijo varnost.

Ruski predsednik Vladimir Putin je družinam umrlih izrazil sožalje, ranjenim pa zaželel hitro okrevanje, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Odredil je pregled zakonodaje o orožju.

Eden najhujših napadov na šolo v Rusiji se je zgodil leta 2004 v Beslanu v Severni Osetiji, ko so čečenski separatisti 1. septembra, na prvi šolski dan, za talce zajeli več kot 1100 ljudi. Po treh dneh agonije je v ponesrečeni operaciji ruskih sil umrlo prek 330 talcev, med katerimi je bila polovica otrok.