Bavčar oproščen obtožb o oškodovanju Istrabenza

Izreka sodbe se obtožena nista udeležila. Tožilstvo je napovedalo pritožbo.
Fotografija: Igorja Bavčarja, ki je vodil Istrabenz med letoma 2002 in 2009, čaka še sojenje zaradi domnevnih davčnih utaj pred ljubljanskim okrožnim sodiščem. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Odpri galerijo
Igorja Bavčarja, ki je vodil Istrabenz med letoma 2002 in 2009, čaka še sojenje zaradi domnevnih davčnih utaj pred ljubljanskim okrožnim sodiščem. FOTO: Nataša Čepar/Delo

Na koprskem okrožnem sodišču je bil danes izrek sodbe v kazenskem postopku proti Igorju Bavčarju, nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza, in Miroslavu Golubiću, ki je vodil povezano podjetje Maksimo Holding, zaradi obtožb o oškodovanju Istrabenza za 3,7 milijona evrov s preprodajo delnic Intereurope, v letu 2007. Tožilstvo je za Bavčarja, ki mu je očitalo zlorabo položaja, predlagalo dve leti in pol, za Golubića kot njegovega domnevnega pomočnika pa dve leti zaporne kazni, medtem ko se je obramba obeh obtoženih zavzela za oprostilno sodbo. Tako Bavčar kot Golubić sta bila oproščena obtožb. Izreka sodbe pa se nista udeležila. Tožilstvo je napovedalo pritožbo.

Šlo je sicer za ponovljeno sojenje, potem ko sta bila tako Bavčar kot Golubič na prvi stopnji že obsojena, a je po pritožbi višje sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno odločanje na okrožno sodišče. Razlog je bil, da niso bile zaslišane vse predlagane priče in da sodišče pred odločitvijo ni imenovalo finančnega izvedenca.

Ključno je bilo pričanje izvedenke

Prav pričanje finančne izvedenke je bilo ključno za tokratni preobrat v sodbi. Predsednica senata Meri Mikac je v zvezi z odločitvijo sodišča povedala, da je dokazni postopek bolj potrdil tezo obrambe kot pa tožilstva. Slednje je Bavčarju in Golubiću očitalo usklajeno delovanje, saj je julija 2007 Banka Celje od Istrabenza odkupila za 14 milijonov evrov delnic Intereurope in jih še istega dne prodala naprej Maksimi Holding s terminsko pogodbo, ki se je iztekla konec decembra tega leta. Tik pred zapadlostjo pa je v posel vstopil Istrabenz in kupil delniški sveženj. Dan za tem je te iste delnice spet prodal Banki Celje, le da po nižji ceni, in s tem v enem dnevu ustvaril za 3,7 milijona evrov izgube.   

Tožilstvo je trdilo, da je s tem Igor Bavčar, ki je bil hkrati prvi mož Istrabenza in je lastniško obvladoval tudi Maksimo Holding, reševal svoje premoženje v Maksimi Holding, saj je izgubo, ki bi jo družba utrpela zaradi terminskega posla z delnicami Intereurope, nase prevzel Istrabenz.

Bavčar in Golubić se izreka sodbe nista udeležila. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Bavčar in Golubić se izreka sodbe nista udeležila. FOTO: Nataša Čepar/Delo

Obramba pa je zagotavljala, da je šlo za širši okvir posla med Istrabenzom in Banko Celje, ki se je nanašal na prikrito kreditiranje Istrabenza, saj je bil koprski holding tedaj že močno izpostavljen v odnosu do bank, denar pa je potreboval za nakup delnic Petrola, ki ga je želel prevzeti. Maksima Holding pa je imela v tem poslu vlogo poroka. V nadaljevanju poslovnih aktivnosti je Maksima Holding ponovno sklenila terminsko pogodbo z Banko Celje in junija leta 2008 odkupila te iste delnice z izgubo.

»Tudi finančna izvedenka se je opredelila, da ni šlo za terminske ali kupoprodajne pogodbe, pač pa da so bile po vsebini repo pogodbe (pogodbe o ponovnem odkupu), ki so vsebovale odkupno ceno z vključeno obrestno mero,« je pojasnila predsednica senata. Kot je nadaljevala, pri tem ni mogoče govoriti o naklepu oškodovanja. Po njenih besedah je iz obsežne korespondence, ki jo je v dokazni postopek predlagal Miroslav Golubić, med njim in Istrabenzovi finančniki jasno izhajalo, da je deloval v skladu z njihovimi navodili, Bavčar pa v te finančne posle ni bil neposredno vpet.

Začelo se je z naznanilom davčne uprave

Osnova za ta kazenski postopek je bilo sicer naznanilo davčne uprave, ki je leta 2012 pregledala domnevno dani posel Istrabenza z Intereuropinimi delnicami in ga prepoznala kot spornega ter je Istrabenzu odmerila dodatnih 800.000 evrov davka.

Tožilka Mateja Jadrič Zajec se bo na sodbo pritožila. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Tožilka Mateja Jadrič Zajec se bo na sodbo pritožila. FOTO: Nataša Čepar/Delo

Igor Bavčar, ki je vodil Istrabenz med letoma 2002 in 2009, je lani predčasno prenehal prestajati petletno zaporno kazen zaradi obsodbe pranja denarja v povezavi s preprodajo delnic Istrabenza, ki jih je imela v lasti Pivovarna Laško. Dobiček od prodaje – nekaj več kot 25 milijonov evrov – so sostorilci po presoji sodišča z nadaljnjimi transakcijami razpršili in »oprali«. Bavčarja pa čaka še sojenje zaradi domnevnih davčnih utaj, kjer naj bi sodeloval pri oškodovanju družbe Pom-Invest za 1,3 milijona evrov. Ta kazenski postopek poteka pred ljubljanskim okrožnim sodiščem.

Preberite še: