Tihotapca heroina Oselja prijeli na podlagi 17 let stare tiralice

Italijani odločajo, ali bodo Srbiji izročili Slovenca.
Fotografija: Marko Oselj je zbežal v Slovenijo, kjer je bil varen pred srbsko roko pravice. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Marko Oselj je zbežal v Slovenijo, kjer je bil varen pred srbsko roko pravice. FOTO: Arhiv Dela

Rim – Italijanski karabinjerji so v ponedeljek na ladji, s katero je iz Livorna potoval na Sardinijo, prijeli slovenskega državljana, 53-letnega Marka Oselja, ki ga srbski pravosodni organi že skoraj 17 let iščejo s tiralico, potem ko je pobegnil iz zapora v Sremski Mitrovici.

Po poročanju srbskih medijev Oselja namreč iščejo s pomočjo Interpola, po njihovih podatkih pa naj bi bili Italijani naklonjeni temu, da ga izročijo Srbiji. Spomnimo, da so Oselja 13. oktobra 1996 aretirali na mejnem prehodu Gradina na jugoslovansko-bolgarski meji. Bil je namreč voznik tovornjaka, na katerem se je med papriko skrivalo kar 190 kilogramov heroina. Voznik je sicer trdil, da mu je mamilo nekdo podtaknil, a ni bil posebej prepričljiv. Decembra 1996 so ga na okrožnem sodišču v Pirotu obsodili na deset let zapora.


Izkopali 21 metrov dolg predor pod kaznilnico


A po petih letih je skupaj še s tremi sojetniki z improviziranimi lopatkami izkopal kar 21 metrov dolg predor pod kaznilnico v Sremski Mitrovici in si prikopal pot na svobodo. Obsojenci so začeli kopati na enem od stranišč, na vratih katerega so izobesili obvestilo, da je stranišče zaradi okvare zaprto.

Oselj je zbežal v Slovenijo, kjer je bil varen pred srbsko roko pravice, saj jim ga kot svojega državljana nismo hoteli izročiti.
Po vrnitvi v Slovenijo se je spet znašel na zatožni klopi, in sicer zaradi povzročitve smrtne nesreče iz leta 1996. Skupaj s slovenskim sojetnikom, s katerim sta pobegnila, morilcem in zvodnikom Damjanom Puzavcem, pa sta bila vpletena v še eno sodno zgodbo. Puzavac naj bi namreč Oselja izsiljeval, češ da mu ni plačal vseh stroškov, ki so nastali s pobegom, a je bil nato oproščen.