Umrl je več kot mesec dni po pretepu

Silvo Gajšek je po pretepu okreval, a se mu je nato stanje poslabšalo in je umrl.
Fotografija: Silva Gajška so pretepli v delavnici, menda zaradi spora okrog avtomobilskih pnevmatik. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Silva Gajška so pretepli v delavnici, menda zaradi spora okrog avtomobilskih pnevmatik. FOTO: Tadej Regent

Šentjur pri Celju – Pred nekaj dnevi sta minili dve leti, odkar je po »nasilnem dejanju« umrl 51-letni Silvo Gajšek iz Črnolice pri Šentjurju, ki naj bi ga pretepli zaradi spora okrog avtomobilskih pnevmatik. Policija je preiskavo že pred časom zaključila in spisala ovadbo, tožilstvo pa v tej zadevi še ni sprejelo odločitve.

Te dni je zelo odmeval primer smrti Sare Veber, ki jo je natančno na današnji dan pred štirimi leti v Pernovem pri Žalcu domnevno po nesreči med čiščenjem puške (policija je sprva preiskovala povzročitev smrti iz malomarnosti, nato pa so se osredotočili na sum naklepnega kaznivega dejanja) ustrelil njen partner, 29-letni Sebastian Colarič. To pa ni bil edini primer sumljive smrti s celjskega območja, pri katerem še nimamo niti obtoženca, enako je torej v primeru Silva Gajška.
Gajšek je umrl 3. marca 2017, nekaj dni kasneje so ga pokopali. A že dober mesec prej, 26. januarja, so s PU Celje poročali: »V poznih popoldanskih urah smo bili obveščeni o kaznivem dejanju hude telesne poškodbe. V Šentjurju pri Celju so trije osumljenci pretepli 51-letnega domačina. Pri tem so ga hudo telesno poškodovali. Okoliščine storjenega kaznivega dejanja še ugotavljamo.«

Takrat se je govorilo, da naj bi Gajška pretepla trojica moških, in sicer zaradi štirih avtomobilskih pnevmatik s platišči, ki naj bi jih Gajšek hranil v eni od svojih delavnic in jih prodal, čeprav naj ne bi bile njegova last. Po mnenju poznavalcev lokalnih razmer bi Silvo po pretepu umrl že v delavnici, če ne bi njegova partnerica slišala ropota in vstopila v prostor v trenutku, ko naj bi mu hotel glavni osumljenec zadati še zadnji, najverjetneje smrtni udarec. Bilo naj bi kot v filmu, Silvo je ležal v mlaki krvi, kri mu je lila celo iz ušes, saj naj bi mu popokali bobniči, so govorili v kraju.


Po dogodku sprva okreval


Poškodbe sprva menda niso kazale na to, da je njegovo življenje ogroženo, čeprav naj bi se nekaj ur po sprejemu v celjski bolnišnici pokazalo, da je imel poleg številnih drugih hudih poškodb tudi počeno lobanjo. Po pretepu naj bi celo okreval in se že pojavil v Šentjurju. Toda doma je bil le nekaj dni. H Gajškovim v Črnolico so namreč znova poklicali reševalce, saj naj bi Silvo začel čudno govoriti, v ljubljanskem kliničnem centru pa naj bi ugotovili, da mu je v glavi počila žila oziroma naj bi šlo za strdek. Niso mu več mogli pomagati.

Po Gajškovi smrti so policisti potrdili, da obravnavajo sum kaznivega dejanja nasilništva in povzročitve hude telesne poškodbe, zaradi katere so ovadili dve osebi. »Eno z območja Šentjurja in drugo z območja Celja. O tretjem osumljencu še zbirajo podatke.« So pa takrat dodali, da zaenkrat ne morejo potrditi, ali je moški umrl zaradi posledic pretepa, saj so na izsledke sodne obdukcije še čakali.

Te dni pa smo izvedeli, da je očitno Gajškova smrt res posledica pretepa. Policija je preiskavo že pred časom zaključila. »V omenjenem primeru smo na okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo zoper dve osebi,« je sporočila tiskovna predstavnica celjskih policistov Milena Trbulin. Šele pred kratkim pa se je v tej zgodbi na celjskem okrožnem sodišču zaključila sodna preiskava, sodimo po odgovoru iz pristojnega tožilstva. »V tej zadevi smo iz okrožnega sodišča v Celju po preiskavi 13. februarja 2019 prejeli spis. Državnotožilska odločitev še ni bila sprejeta,« pojasnjuje vodja celjskih tožilec Ivan Žaberl.