V goljufiji s turističnimi boni policisti ovadili dva osumljenca

Zaradi zlorabe pri unovčevanju turističnih bonov je bilo oškodovanih 25 oseb; večina oškodovancev je z območja Severne Primorske.
Fotografija: 47-letni osumljenec je kot ponudnik turističnih storitev na Gorenjskem unovčeval turistične bone FOTO: Igor Modic/Delo
Odpri galerijo
47-letni osumljenec je kot ponudnik turističnih storitev na Gorenjskem unovčeval turistične bone FOTO: Igor Modic/Delo

Bovški policisti so v prvi polovici januarja uspešno zaključili obsežno in dlje časa trajajočo zahtevno policijsko preiskavo 104 kaznivih dejanj zlorabe pri unovčevanju turističnih bonov. V drugi polovici leta 2020 jih je eden od oškodovancev namreč obvestil, da je njegov turistični bon nekdo že izkoristil, čeprav ga sam ni uporabil.

Policisti so z nadaljnjim zbiranjem obvestil nato ugotovili, da sta moška, stara 57 in 32 let, v prvi polovici lanskega leta od oškodovancev (predvsem starejših oseb) s celotnega območja Slovenije v okviru poslovnega svetovanja in izvajanja storitev za prodajo vrednostnih papirjev spotoma pridobivala (v posameznih primerih tudi fotografirala) osebne podatke z njihovih osebnih izkaznic in jih nato posredovala enemu od gospodarskih subjektov na Gorenjskem, ki se ukvarja s turistično dejavnostjo.

Moška sta utemeljeno osumljena storitve več kaznivih dejanj, in sicer suma kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti in kaznivega dejanja goljufije. Poleg omenjenih dveh osumljencev so bovški policisti ovadili še dva moška, stara 47 in 27 let.

47-letni osumljenec je kot ponudnik turističnih storitev na Gorenjskem unovčeval turistične bone in je utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj ponarejanja listin in ponareditve ali uničenja poslovnih listin v zvezi z 81. členom Zakona o davku na dodano vrednost ter kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti.

Policisti so zaključili obsežno preiskavo goljufije s turističnimi boni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Policisti so zaključili obsežno preiskavo goljufije s turističnimi boni. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ponarejal podpise, izdajal lažne račune

V okviru policijske preiskave so policisti ugotovili, da je 47-letnik v evidenco gostov lažno vpisoval nastanitve oškodovancev, ki jih v resnici ni bilo, pri čemer je na listinah za potrditev unovčitve bona ponarejal tudi njihove podpise. Prav tako je izdajal lažne račune za neobstoječe nastanitve, državnemu organu pa posredoval neresnične podatke za refundacijo turističnih bonov.

Poleg omenjenega ponudnika turističnih storitev so bovški policisti ovadili še 27-letnega osumljenca zaradi suma kaznivega dejanja ponarejanja listin in suma storitve kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin v zvezi z 81. členom zakona o davku na dodano vrednost. Osumljenec je izdajal lažne račune za neobstoječe nastanitve in na listini za potrditev unovčitve bona ponaredil podpise.

Vsi osumljenci so z območja Gorenjske. Policisti so v sklopu dosedanje preiskave še ugotovili, da je bilo zaradi zlorabe pri unovčevanju turističnih bonov oškodovanih 25 oseb; večina oškodovancev je z območja Severne Primorske, preostali pa iz drugih delov Slovenije. Osumljenci so si s takšnim nezakonitim početjem pridobili za približno 7000 evrov protipravne premoženjske koristi.