V klicne centre zaprli najmanj 63 Tajvancev

Mariborsko višje sodišče je potrdilo obsodilno sodbo peterici članov slovensko-tajvanske kriminalne združbe.
Fotografija: Allen Cvek in njegov brat Tomislav sta pravnomočno obsojena. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Allen Cvek in njegov brat Tomislav sta pravnomočno obsojena. FOTO: Aleš Andlovič

Maribor – Mariborsko višje sodišče je v celoti potrdilo obsodilno sodbo prvostopenjskega zoper peterico članov slovensko-tajvanske kriminalne združbe, ki je organizirala nezakonite klicne centre po Sloveniji, s čimer je sodba za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi postala pravnomočna.

Prvoobtoženega Allena Cveka je sodišče obsodilo na štiri leta zapora, njegov brat Tomislav Cvek ter Tajvanci Chen Wei Chung, Tzu Hsiang Hsu in Peng Syuan Hong bodo morali v zapor vsak za tri leta in deset mesecev. Prvoobtoženemu je sodišče naložilo še 10.000 evrov denarne kazni, njegovemu bratu 4000, tajvanskim državljanom pa po 500 evrov, poleg tega jih čaka petletni izgon iz države. Hkrati so obsojenim odvzeli protipravno premoženjsko korist v višini dobrih 110.000 evrov. Trije tajvanski državljani so zaradi begosumnosti v priporu že od aretacije januarja 2018, torej skoraj tri leta, medtem ko sta se slovenska obdolženca večji del sodnega postopka branila s prostosti.

Obsojeni so, ker so od novembra 2015 do prijetja na različnih lokacijah najemali vile in v njih uredili nezakonite klicne centre, v katere so zaprli najmanj 63 Tajvancev. Nihče niti pomislil ni, da bi lahko za najemom luksuznih vil v Mariboru, Ljubljani, Radomljah, na Vrhniki, v Tržiču in Zagrebu stala dobro organizirana kriminalna združba. Tajvanci so bili prisiljeni klicati na Kitajsko, klicanim so napletli, da so na njihovem mobilnem telefonu odkrili nezakonite vsebine, zaradi katerih se lahko gre v zapor. Pod pretvezo, da jih kličejo, da bi jim pomagali, so predlagali, da jim za plačilo lahko trajno izbrišejo sumljive podatke s telefona.

Tajvanske delavce v centrih so novačili z oglasi za delo in obljubami dobrega zaslužka, za goljufanje pa so izvedeli šele po prihodu v Evropo. Takrat so jim tudi odvzeli dokumente in mobilne telefone, jim omejevali gibanje in z njihovim delom služili, je presodilo sodišče.

Predlanskega januarja so policisti udarili na šestih lokacijah sočasno in aretirali člane združbe. Najprej je na zatožno klop sedla sedmerica, poleg omenjene peterice še domnevni organizator posla Huang Tsun Sia in oče obeh vpletenih Slovencev, Josip Cvek. Za slednjega je zaradi hudih zdravstvenih težav moralo sodišče postopek tik pred koncem sojenja izločiti. Glava hudodelske združbe Huang Tsun Sia pa je sredi procesa uvidel, da je bolje, da krivdo prizna in se s tožilstvom pogodi za čim nižjo kazen. Na koncu mu je uspelo iztržiti tri leta in osem mesecev zapora, kar je manj, kot so trije tajvanski državljani dobili v rednem sojenju.


Neuspešne pritožbe


Višji sodniki so zavrnili pritožbe tako specializiranega tožilstva kakor obrambe. Tožilstvo, prepričano, da je senat okrožnega sodišča obdolženim prisodil prenizke zaporne in denarne kazni, je višjemu sodišču predlagalo, naj tujce in Allena Cveka obsodi na osem let in pol zapora, Tomislava Cveka pa na osem mesecev krajšo kazen.

Obramba je po drugi strani izpodbijala dejansko stanje in zatrjevala procesne kršitve v postopku. Zagovornik Allena Cveka Janez Lovrec je v pritožbi med drugim trdil, da njegov klient sploh ni vedel, kaj se v hiši, kjer naj bi deloval klicni center, dogaja, to pa po njegovem mnenju pomeni, da ne more biti podan naklep za izvršitev kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. Ob tem je bila obramba prepričana, da tudi samo kaznivo dejanje kot tako ne izpolnjuje elementov trgovine z ljudmi, pač pa bi lahko kvečjemu šlo za goljufije. Tujci, ki so prihajali v Slovenijo, po mnenju obrambe niso bili žrtve trgovine z ljudmi, temveč so dobro vedeli, zakaj so prihajali, in so to počeli zavestno, saj so se nekateri tudi vračali, je bila prepričana obramba, ki je višjim sodnikom predlagala oprostilno sodbo.