V mednarodni preiskavi spolnih zlorab otrok identificirali osem Slovencev

Operacijo je vodila slovenska policija, koordiniral pa jo je Europol v okviru evropske multidisciplinarne platforme za boj proti kriminalnim grožnjam.
Fotografija: Na slikah po Tekavčevih besedah po dosedanjih ugotovitvah ni slovenskih otrok. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Odpri galerijo
Na slikah po Tekavčevih besedah po dosedanjih ugotovitvah ni slovenskih otrok. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff

Slovenski kriminalisti so od 6. do 17. novembra sodelovali v mednarodni kriminalistični operaciji na področju preiskovanja spolnih zlorab otrok prek spleta, ki so jo poimenovali Mozaik 2023. Pri tem so identificirali osem slovenskih osumljencev z območja policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Novo mesto.

Operacijo je vodila slovenska policija, koordiniral pa jo je Europol v okviru evropske multidisciplinarne platforme za boj proti kriminalnim grožnjam (EMPACT), je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto pri generalni policijski upravi Robert Tekavec.

Njen cilj je bil identificirati in aretirati osebe, ki uporabljajo spletne forume in aplikacije za pošiljanje sporočil za izmenjavo in distribucijo gradiva o spolni zlorabi otrok. V akciji so sodelovale Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija, Slovenija, Hrvaška in Madžarska.

Kriminalisti generalne policijske uprave ter sektorjev kriminalistične uprave Ljubljana, Koper, Kranj in Novo mesto so od tujih varnostnih organov in organizacij prejeli podatke, iz katerih je bilo razvidno, da je več slovenskih državljanov prek spleta pridobivalo in razširjalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok. Na slikah po Tekavčevih besedah po dosedanjih ugotovitvah ni slovenskih otrok, niti ne kaže, da bi osumljenci gradivo izdelovali sami.

image_alt
Storilci se med seboj celo spodbujajo in si delijo nasvete

Med preiskavo so kriminalisti od domačih in tujih korporacij prejeli podatke za identifikacijo osmih osumljencev, ki so državljani Slovenije. Gre za osumljence z območij policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Novo mesto. Pet osumljencev od osmih je za izvajanje kaznivih dejanj plačevalo s kriptovalutami.

Policisti so 9. novembra na podlagi odredbe sodišča pri vseh osumljencih opravili hišno preiskavo in zasegli 40 elektronskih naprav. Preiskava sicer še poteka, ko bo končana, bodo o ugotovitvah obvestili pristojna državna tožilstva. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen od šest mesecev do osem let zapora.

Kriminalist z oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana Primož Podbelšek je pojasnil, da so ljubljanski kriminalisti   januarja od družbe, ki upravlja  borzo digitalnih sredstev, prejeli podatke, iz katerih je bilo razvidno, da je več slovenskih državljanov od leta 2021 prek temnega spleta pridobivalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, in zanj plačevalo z bitcoini.

Po Podbelškovih besedah je šlo za zneske od 20 do 50 evrov za posamezno transakcijo, ki jih je bilo skupaj devet. Policisti so ugotovili več primerov kaznivega dejanja prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo mladoletnih oseb. Na podlagi pridobljenih podatkov so identificirali pet državljanov, in sicer z območij policijskih uprav Ljubljana, Koper in Kranj.

Tekavec je pojasnil, da so policisti v okviru Empacta skupaj s kriminalisti sodelujočih držav v času od 6. do 17. novembra opravili 41 hišnih preiskav pri 39 osumljencih in zasegli 200 elektronskih naprav. Doslej so identificirali in rešili dva otroka, žrtvi spolnih zlorab. Za zdaj ni podatkov, ki bi kazali na medsebojno povezanost osumljencev, vendar bodo s preiskavo ugotavljali tudi to.

Preberite še: