V še enem napadu sedem mrtvih, osumljenca so že aretirali

Povezana napada sta se zgodila na kmetiji in v podjetju južno od San Francisca. Nasilje se mora končati, pozivajo lokalne oblasti.
Fotografija: V strelskem napadu so bili štirje ljudje ubiti na kmetiji, trije pa v podjetju za tovornjake na obrobju mesta Half Moon Bay približno 50 kilometrov od San Francisca. FOTO: Justin Sullivan/AFP
Odpri galerijo
V strelskem napadu so bili štirje ljudje ubiti na kmetiji, trije pa v podjetju za tovornjake na obrobju mesta Half Moon Bay približno 50 kilometrov od San Francisca. FOTO: Justin Sullivan/AFP

V dveh povezanih strelskih napadih na kmetiji za gojenje gob in v podjetju za prevoz tovornjakov v obalni skupnosti južno od San Francisca je v ponedeljek umrlo sedem ljudi, je sporočila policija in dodala, da so osumljenca ujeli. Aretirali so 67-letnega Zhao Chunlija. To je bil že drugi množični strelski napad v Kaliforniji v zadnjih dneh.

image_alt
V streljanju na praznovanju v ZDA deset mrtvih

Predsednik nadzornega sveta okrožja San Mateo Dave Pine je povedal, da so bili štirje ljudje ubiti na kmetiji, trije pa v podjetju za tovornjake na obrobju mesta Half Moon Bay približno 50 kilometrov od San Francisca. Takoj ni bilo jasno, kako sta bili lokaciji povezani, čeprav je Pine dejal, da je osumljenec Zhao Chunli, ki ga je označil za nezadovoljnega delavca, delal v podjetju ali na kmetiji.

Osumljenca, 67-letnega Zhao Chunlija, so že aretirali. FOTO: Reuters
Osumljenca, 67-letnega Zhao Chunlija, so že aretirali. FOTO: Reuters

Urad šerifa okrožja San Mateo je kmalu po streljanju sporočil, da so osumljenca ujeli, nevarnost za skupnost pa je minila. »Niti nismo imeli časa, da bi žalovali za tistimi, ki so umrli v strašnem streljanju v Monterey Parku. Nasilje z orožjem se mora končati,« je poudaril Pine.

V soboto zvečer je namreč 72-letni Huu Can Tran izvedel strelski napad v plesni dvorani v predelu Los Angelesa, imenovanem Monterey Park. Število smrtnih žrtev je v ponedeljek naraslo na enajst, saj je v bolnišnici umrl še eden od hudo ranjenih.

Napad je Tran nameraval nadaljevati v drugi podobni dvorani, vendar ga je opazil obiskovalec, napadel in razorožil. Strelec si je kasneje sodil sam, policija pa motiva za napad včeraj še ni razkrila.

Tragični dnevi za azijsko skupnost FOTO: Frederic J. Brown/APF
Tragični dnevi za azijsko skupnost FOTO: Frederic J. Brown/APF

Half Moon Bay je majhno obalno mesto, za katerega je značilno kmetijstvo, predvsem pridelava rož in zelenjave, na določenih območjih je dovoljena tudi pridelava konoplje. V njem živi približno 12.000 ljudi, ki so se zavili v žalovanje. »To je velika tragedija za to skupnost in številne družine, ki se jih je dotaknilo to neizrekljivo nasilje,« je izjavila namestnica šerifa Christina Corpus.

Strelski napad tudi na šoli v Iowi, zahteval je dve življenji

V ameriški zvezni državi Iowa sta bila v ponedeljek na šoli, ki se ukvarja s pomočjo ogroženi mladini, ubita dva šolarja, odrasel uslužbenec pa je bil ranjen, je sporočila policija in dodala, da je šlo za namerni napad, po katerem so aretirali tri osumljence.

Policisti so ob prihodu na šolo, ki v mestu Des Moines deluje v okviru programa Starts Right Here, našli dva kritično ranjena šolarja in so ju poskušali oživiti. Prepeljali so ju v bolnišnico, kjer so potrdili smrt. Odrasli uslužbenec šole je bil hudo ranjen in se je boril za življenje.

Le 20 minut po napadu so policisti ustavili avtomobil in aretirali tri osumljence. Eden je pobegnil, vendar ga je ujel policijski pes. Program Starts Right Here, ki pomaga ogroženim mladostnikom, je leta 2021 ustanovil rap glasbenik Will Holmes z umetniškim imenom Will Keeps.

Program si prizadeva spodbujati in izobraževati mlade, ki živijo v težkih okoliščinah in pomanjkanju, z umetnostjo, glasbo in drugimi programi. Uči jih tudi finančne pismenosti in komunikacijskih sposobnosti. Okrog 70 odstotkov šolarjev je pripadnikov manjšin.

Guvernerka Iowe Kim Reynolds, ki je članica svetovalnega odbora programa Starts Right Here, je sporočila, da je šokirana in žalostna ob novici o streljanju.

Preberite še: