Vse osumljence davčne utaje izpustili na prostost

Znane so podrobnosti hrvaškega dela preiskave.
Fotografija: Zasegli so tudi pet avtomobilov. FOTO: Notranje ministrstvo HR
Odpri galerijo
Zasegli so tudi pet avtomobilov. FOTO: Notranje ministrstvo HR

Novo mesto – Znane so nekatere podrobnosti hrvaškega dela preiskave davčnih utaj, o katerih smo poročali te dni. Preiskava je potekala v sredo v skupni akciji slovenskega Specializiranega državnega tožilstva in hrvaškega Urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) v Novem mestu, številnih drugih slovenskih krajih ter v Zagrebu. Na Hrvaškem so pod drobnogled vzeli štiri osumljence.

Med preiskavo so pri njih zasegli pištoli in dušilec zvoka, žige, denar in ponarejene dokumente ter tudi mobilne telefone in pet prestižnih vozil od skupaj najmanj 86, kolikor naj bi jih združba prodala in pri tem utajila davek na dodano vrednost. Sporno poslovanje je menda potekalo tako, da so avtomobile prek hrvaških podjetij uvažali iz zahodnih držav. Nato so ta vozila prodajali slamnatim lastnikom z davkom, vozila pa so nato prišla do končnih kupcev (ki za davčne protipravnosti niso vedeli) ali do ene od slovenskih avtohiš. Združba je tako menda utajila okoli 2,2 milijona evrov pri preprodaji luksuznih vozil visokega cenovnega razreda. Ob četverici hrvaških državljanih sta vodenja združbe osumljena dva Slovenca, med preostalimi pa so tudi tako imenovani slamnati lastniki, ki so za zneske do nekaj sto evrov posojali podpise za poslovne mahinacije.

Iz novomeške policijske uprave, kjer je bilo žarišče preiskav, so sporočili, da so po zaključenih hišnih preiskavah za vseh osem osumljencev odpravili pridržanje: »Kriminalisti na podlagi usmerjanja specializiranega državnega tožilstva nadaljujejo zbiranje obvestil ter pregled in analizo zaseženih predmetov z namenom utemeljevanja sumov kaznivih dejanj davčnih utaj,« pojasnjuje Alenka Drenik. Ta napoveduje, da bo po vseh zbranih obvestilih in pridobljenih dokazih po zaključenem predkazenskem postopku obveščeno pristojno tožilstvo: »Podrobnosti o preiskavi ne moremo pojasnjevati, lahko pa potrdimo, da gre za dalj časa trajajočo preiskavo,« pravi Drenikova. Poročali smo, da sta po podatkih portala Siol.net med osumljenimi ljubljanski poslovnež Rok Furlan in podjetnik Tomaž Stopar.

Preberite še: