Za pot iz Ljubljane do Italije tudi do 500 evrov

Zaradi prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja ovadili 12 ljudi, delovali so iz azilnega doma.
Fotografija: Prek mobilne aplikacije z naloženimi zemljevidi tujci že v tujini dobijo navodila za premikanje v smeri želenega cilja, je pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Stojan Belšak. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Prek mobilne aplikacije z naloženimi zemljevidi tujci že v tujini dobijo navodila za premikanje v smeri želenega cilja, je pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Stojan Belšak. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Ljubljana – Slovenski policisti so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi razbili hudodelsko združbo, ki se je na območju Slovenije ukvarjala s tihotapljenjem migrantov. Do zdaj so vložili kazenske ovadbe zoper 12 oseb. Skupno so osumljenci zagrešili 26 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja.

»Protipravno premoženjsko korist, ki so jo v tem času pridobili člani hudodelske združbe, po do zdaj zbranih dokazih ocenjujemo na najmanj 40.000 evrov,« so izpostavili na PU Ljubljana in še, da je zagrožena zaporna kazen za tovrstno kaznivo dejanje od tri do 15 let. Organizatorje kaznivih dejanj so prijeli v sredo v obsežnih kriminalističnih preiskavah, ki so potekale od junija 2019. Pridržali so sedem oseb, in sicer 21-letnega državljana Iraka, 33-letnega državljana Burme, 20, 23 in 35 let stare državljane Pakistana ter 53 in 35 let stara slovenska državljana. Hkrati so zasegli tudi več predmetov, ki bodo pomembni za kazenski postopek, med drugim 500 gramov prepovedane konoplje.

Za pot od Ljubljane do Italije je moralo 108 tujcev iz Turčije, Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Bangladeša in Somalije, ki so bili nastanjeni v ljubljanskem azilnem domu, hudodelski združbi plačati od 100 do 500 evrov. »Hudodelska združba je delovala organizirano in na ustaljen način. Ilegalni migranti so nelegalno vstopili v Slovenijo, nato pa so bili usmerjeni v azilni dom, kjer so podali namero za podajo mednarodne zaščite. Ko so razmere dopuščale, so v sodelovanju z osumljenci v času od nekaj dni pa do enega meseca zapustili Slovenijo,« so pojasnili na PU Ljubljana.
 

Pomagajo si z mobilnimi aplikacijami


Vloga slovenskih državljanov v tej hudodelski združbi je bila prevoz prebežnikov in tudi omogočanje odhoda iz azilnega doma. »Dva, ki sta bila prijeta v zaključni akciji, sta redno prevažala ilegalne migrante in imela za ta namen registrirano dejavnost prevoza oseb. Med osumljenci so tudi drugi slovenski državljani, ki so v času izvajanja kriminalistične preiskave opravljali naloge varovanja v azilnem domu in sodelovali s hudodelsko združbo pri tihotapljenju tujcev,« so pojasnili na policiji. Večina članov hudodelske združbe je bila v postopku pridobitve statusa mednarodne zaščite in so bili tako nastanjeni v ljubljanskem azilnem domu, od koder so nato tudi organizirali tihotapljenje ilegalnih migrantov. Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak je pojasnil, da sta slovenska državljana, ki sta bila v domu varnostnika, pomagala, da so migranti lahko neopaženo zapustili dom. »Ko je varnostna služba to opazila, so ju odpustili.« A po njegovih besedah tistih tujcev, ki so lahko zapustili dom in bivali zunaj njega, to ni oviralo, da ne bi še naprej izvajali kriminalne dejavnosti v domu oziroma tam imeli svoje kriminalne sodelavce.

Belšak je še razložil, zakaj se je letos v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo število ujetih posameznikov, ki so s slovensko-hrvaške meje skozi Slovenijo prevažali nezakonite migrante. Vzrok tiči v tem, da tujci uporabljajo mobilno aplikacijo, na kateri so naloženi zemljevidi, in tako že v tujini dobijo navodila na svoje telefone za premikanje v smeri želenega cilja. Tokrat so tujce tihotapili po tako imenovani balkanski poti z začetkom v Turčiji in Grčiji, skozi Srbijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško in Slovenijo naprej v države Evropske unije. Ciljne države so bile Italija, Nemčija in Francija.

Preberite še: