Zdravnik Miloševič krivde ne priznava

Tožilstvo nevroradiologu Miloševiču očita prejemanje darila v zvezi z naročili v ljubljanskem kliničnem centru.
Fotografija: V ljubljanskem kliničnem centru so Zorana Miloševiča že po preiskavah iz 2014. umaknili iz vseh komisij za razpise. Foto Alešš Černivec
Odpri galerijo
V ljubljanskem kliničnem centru so Zorana Miloševiča že po preiskavah iz 2014. umaknili iz vseh komisij za razpise. Foto Alešš Černivec

Ljubljana – »Ne priznam,« je na vprašanje, ali priznava krivdo za očitek domnevnega nedovoljenega prejemanja daril v zvezi z naročili v ljubljanskem kliničnem centru, kratko odvrnil zdravnik Zoran Miloševič. Tožilstvo interventnega nevroradiologa, podjetje Animus in njegovo direktorico Irmo Košutar Gašparić preganja zaradi nagrade, ki naj bi jo Miloševič od podjetja dobil za to, ker je poskrbel, da je ljubljanski klinični center določen medicinski pripomoček naročil pri Animusu. Po prepričanju tožilstva naj bi Miloševič nagrado v višini dobrih 7000 evrov prejel v treh obrokih.

Specializirani državni tožilec Iztok Krumpak je na poziv sodnika, kaj ponuja obtoženemu v primeru priznanja krivde, odvrnil, da glede na to, da za kaj takega pri obtožencu ni nikakršnega interesa, predloga nima. Kot dokazni predlog pa je v spis vložil zaključno revizijsko poročilo ljubljanskega kliničnega centra iz marca 2014, ki da dodatno potrjuje tožilsko trditev, da je bil ravno Miloševič dejanski vodja intervencijske nevroradiologije v obdobju med letoma 2008 in 2013, torej tudi v obdobju, ki ga zajema obtožba, ter je vedno sodeloval pri javnih naročanjih nevroradiološkega materiala in je imel ključno vlogo pri strokovnih odločitvah v zvezi s tem.
 

Obramba: Plačilo za promocijo


S tem tožilstvo dodatno dokazuje, da je Miloševič domnevno kaznivo dejanje zagrešil med opravljanjem gospodarske dejavnosti, kar pa je po mnenju Miloševičevega zagovornika odvetnika Milana Krstića napačno. To, da je Miloševič kot vrhunski strokovnjak predlagal nakup medicinskih pripomočkov (tako imenovanih aligatorjev) za zdravljenje možganske kapi, pa je po odvetnikovem mnenju povsem normalno.

Krstić je razpravljajočemu sodniku Srečku Škerbcu najprej predlagal, naj obtožbo zavrže, češ da ne izpolnjuje osnovnih pogojev, ki jih zahteva zakon o kazenskem postopku. Če tega ne bo storil, pa je predlagal zaslišanje več zdravnikov iz Srbije in Hrvaške, ki so bili navzoči, ko je Miloševič po naročilu družbe Animus prezentiral uporabo aligatorjev drugim zdravstvenim ustanovam. Denar, ki ga je prejel, je bilo plačilo za to predstavitev in nikakor ne podkupnina, je še zatrdil odvetnik. Predlagal je tudi, da njegovemu klientu sodi senat.

Prihodnji teden bi se morala o očitkih izjasniti soobtožena Irma Košuta Gašparić, ki ji tožilstvo očita dajanje daril. Sicer pa Miloševiča čaka še en kazenski postopek na ljubljanskem okrožnem sodišču v zvezi s sumi korupcijskih kaznivih dejanj. V še ne pravnomočni obtožbi se je znašlo osem zdravnikov (med njimi Miloševič), dva sinova zdravnikov (tudi Miloševičev), farmacevtki in trije komercialisti. Tožilstvo trdi, da so zdravniki prejemali podkupnino v zameno za naročilo medicinskih pripomočkov pri podjetjih Emporio Medical in Advanta.
 

Preskakovanje čakalnih vrst


Za danes pa je na ljubljanskem okrožnem sodišču napovedan predobravnavni narok v tako imenovani aferi preskakovanja čakalnih vrst v ljubljanskem kliničnem centru. Specializirano tožilstvo nekdanjemu skladiščniku v UKC Urošu Smiljiću med drugim očita, da je od sorodnika onkološke bolnice vzel 20.000 evrov za hitrejšo obravnavo bolnice. 

Poleg Smiljića se je v obtožnici specializiranega tožilstva znašlo še devet obtoženih, med njimi dva zdravnika, Rado Janša z interne klinike in Tomaž Malovrh s kirurške klinike, ter nekaj fizičnih oseb in podjetij, ki se bodo o krivdi lahko izrekli na predobravnavnem naroku.

Malovrhu naj bi bil Smiljić za pregled bolnice obljubil, da bosta njegova otroka lahko poletela s policijskim helikopterjem, Janši pa je menda v zameno za to, da je mimo uradnega čakalnega seznama opravil zdravniške storitve nekaterim bolnikom, obljubil, da mu bo uredil izdelavo hišnega nadstreška, nakup prhe in različnih kuhinjskih aparatov po nižji ceni.

Za 4000 evrov naj bi bil za neko bolnico uredil sprejem v bolnišnico in bolniška pregleda, za posredovanje za sorodnico Viljema Trplana, svojega prijatelja in policijskega komandirja na policijski postaji Gornji Petrovci, naj bi bil zahteval nekatere podatke iz tajnih policijskih evidenc. Da bi onkološko bolnico operirali mimo čakalnega seznama, je po prepričanju tožilstva od njenega moža, direktorja uprave za policijske specialnosti Roberta Sušnja, zahteval, naj poskrbi, da bo Trplanova hčerka, bodoča policistka, opravljala prakso blizu doma.

Tudi vodja pilotov v letalski enoti policije Damijan Bregar naj bi bil v zameno za polet s helikopterjem posredoval pri Smiljiću, da so njegovega hudo bolnega sodelavca operirali prednostno. V zameno za to, da je direktorju operative na Letališču Jožeta Pučnika Robertu Gradišarju uredil preglede pri Janši, pa naj bi si Smiljićev znanec lahko ogledal letališče, v obtožbi po neuradnih podatkih našteva tožilstvo.