Odstopili vsi tajniki upravnih enot v volilnih komisijah Ljubljane

Pred evropskimi volitvami se v Ljubljani zapleta pri sodelovanju uradnikov upravnih enot v volilnih komisijah.
Fotografija: Letošnje volitve v evropski parlament bodo prve volitve, na katerih bodo lahko svojo volilno pravico uresničili vsi državljani Republike Slovenije, med njimi tudi okoli 3500 oseb, ki so pod skrbništvom in bodo lahko glasovale s pomočnikom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Letošnje volitve v evropski parlament bodo prve volitve, na katerih bodo lahko svojo volilno pravico uresničili vsi državljani Republike Slovenije, med njimi tudi okoli 3500 oseb, ki so pod skrbništvom in bodo lahko glasovale s pomočnikom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Pred evropskimi volitvami se v Ljubljani zapleta pri uradnikih upravnih enot v volilnih komisijah, ki sodelujejo kot tajniki in njihovi namestniki. Odstopne izjave so podali tajniki dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane in tudi njihovi namestniki. Opozarjajo, da si ne upajo prevzeti odgovornosti za izvedbo volitev ob vsem delu, ki ga imajo že sicer.

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Igor Zorčič je za Delo pojasnil, da je 10. januarja odstopilo 29 tajnikov in njihovih namestnikov. Z DVK so 12. januarja načelnici ljubljanske upravne enote Andreji Erjavec poslali poziv za posredovanje novih predlogov za imenovanje tajnikov in njihovih namestnikov, kar je njena zakonska dolžnost.

V pozivu so navedli osemdnevni rok za odgovor, a tega do konca januarja ni bilo. Kljub temu da je nato le prišel, Zorčič o vsebini ni želel govoriti, predlogov za nove tajnike in njihove namestnike, ki jih DVK lahko potrdi le na predlog načelnika upravne enote, pa vse do danes še vedno nimajo. »Ministra smo prosili, naj jo malo 'pobara',« je dejal Zorčič po današnjem sestanku z ministrom za javno upravo Francem Propsom. Po besedah Tine Hrastnik, svetovalke za odnose z javnostjo pri DVK, to pomeni, da so odstopili vsi tajniki in njihovi namestniki, kar popolnoma onemogoča izvedbo volitev v Ljubljani.

Po pisanju STA sta se Props in Zorčič pogovarjala o pripravah na izvedbo volitev v evropski parlament, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem. Zorčič je pri tem ministra seznanil, da se bodo volilna opravila predvidoma začela v začetku marca.

Glasovanje na evropskih volitvah bo 9. junija. FOTO: Reuters
Glasovanje na evropskih volitvah bo 9. junija. FOTO: Reuters

Props in Zorčič sta se strinjala, da so volitve eden najpomembnejših izrazov demokracije, saj gre za uresničevanje volilne pravice, ki je ena temeljnih človekovih pravic. Zato je ključno, da vsi deležniki, ki sodelujejo v tem procesu, k slednjemu pristopijo odgovorno, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Zorčič je predstavil tudi prioritete dela ob zasedbi položaja, pogovor pa je potekal še o nadaljnjih aktivnostih pred začetkom evropskih volitev.

Kot smo na Delu že poročali,  je v delo volilnih komisij na državni ravni  vključenih tudi 156 sodnikov. Iz sodniških vrst je imenovanih 20 predsednikov volilnih komisij volilnih enot in njihovih namestnikov, 88 predsednikov okrajnih volilnih komisij in 46 njihovih namestnikov.

Predsednik DVK, vrhovni sodnik Peter Golob po eni strani podpira prizadevanja sodnikov in zaposlenih na upravnih enotah, ki so hkrati tudi tajniki volilnih komisij, pri zahtevah za ureditev njihovega položaja, po drugi strani pa opozarja, da se morajo vsi zavedati pomembnosti volitev in uresničevanja volilne pravice. Volitve je treba izpeljati, ohraniti državotvorno držo in ostati zavezani pravni državi: »Zato pozivam vse, ki sodelujemo pri izvedbi volitev, da volitve izpeljemo pravilno in zakonito.«

Poudarila sta, da bodo letošnje volitve v evropski parlament prve volitve, na katerih bodo lahko svojo volilno pravico uresničili vsi državljani Republike Slovenije, med njimi tudi okoli 3500 oseb, ki so pod skrbništvom in bodo lahko glasovale s pomočnikom. V prejšnjem tednu je namreč DZ sprejel novelo zakona o volitvah v državni zbor, ki je osebam, ki so pod skrbništvom in jim je bila sodno odvzeta volilna pravica, to pravico vrnil.

Pri tem sta poudarila tudi pomen odličnega sodelovanja med ministrstvom in DVK ter med vsemi udeleženci, povezanimi z volitvami.

Preberite še:

Komentarji: