Vodostaji rek se počasi znižujejo, nekatere še vedno poplavljajo

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je napovedal zagon aplikacije, preko katere bo lahko vsakdo ponudil fizično ali materialno pomoč.
Fotografija: Boj z Muro v Dolnji Bistrici. Vodarji, gasilci in pripadniki civilne zaščite so ob pomoči helikopterja SV zamašili luknjo v visokovodnem nasipu, zaradi katere je grozilo, da bo poplavilo vas. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Boj z Muro v Dolnji Bistrici. Vodarji, gasilci in pripadniki civilne zaščite so ob pomoči helikopterja SV zamašili luknjo v visokovodnem nasipu, zaradi katere je grozilo, da bo poplavilo vas. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Vodostaji rek po Sloveniji počasi upadajo, nekatere pa še poplavljajo. Sava poplavlja v srednjem in spodnjem toku, poplavlja tudi Krka in Ljubljanica. Na običajnih mestih se razlivajo Ledava v spodnjem toku in Dravinja, poroča Agencija RS za okolje (Arso) in napoveduje, da se bodo v ponedeljek pretoki rek zmanjševali.

image_alt
Županja Črne: Najbolj potrebujemo mobilni signal, da se povežemo s svetom

Pretok Mure se je v Gornji Radgoni začel počasi zmanjševati, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok in se do ponedeljka zjutraj ne bo zmanjševal. Trenutno ima Mura v Gornji Radgoni pretok 1419 kubičnih metrov na sekundo, navaja Arso.

Drava upada v spodnjem toku. Poplavljene površine ob Dravi se bodo danes in v ponedeljek še ohranjale. Sava upada po celotnem toku in se razliva v srednjem in spodnjem toku. Krka poplavlja in v zgornjem toku upada, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok 300 kubičnih metrov na sekundo.

Opustošenje, ki so ga poplave povzročile v Radmirju. Foto Leon Vidic/delo Delo
Opustošenje, ki so ga poplave povzročile v Radmirju. Foto Leon Vidic/delo Delo

Poplavne površine ob posameznih rekah v porečju Ljubljanice in ob Pesnici se počasi zmanjšujejo. Na običajnih mestih se razlivajo Ledava v spodnjem toku in Dravinja.

image_alt
Od torka dalje bo vreme bolj umirjeno

V naslednjih urah lahko ob močnejših krajevnih nalivih hitro narastejo posamezne manjše reke in hudourniki. Tako je narasla Gradaščica, ki se je v zgornjem toku ponovno razlila, še opozarja Arso in dodaja, da se bodo v ponedeljek pretoki rek zmanjševali. 

Meteorolog z Arsa Blaž Šter je na današnji opoldanski izjavi poudaril, da nevihtna linija, ki bo popoldne prešla Slovenijo, za poletje ne bi bila nič običajnega, a predstavlja v aktualni izredni situaciji dodatne težave. Nevihtno vreme, med katerim pričakujejo 20 do 30 milimetrov padavin, bo sicer kratkotrajno. Morda bo trajalo le uro, dve, zvečer pa se bo situacija umirila. Tudi v naslednjih dneh bo ostala umirjena, a bo še razmeroma sveže.

Odpravljanje posledic poplav na Ljubnem ob Savinji. Foto Leon Vidic/delo Delo
Odpravljanje posledic poplav na Ljubnem ob Savinji. Foto Leon Vidic/delo Delo

»V tem trenutku pri Gornji Radgoni beležimo rekordno velik pretok Mure, 1450 kubičnih metrov na sekundo«

Dolnja Bistrica. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Dolnja Bistrica. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Hidrolog z Arsa Janez Polajnar je povedal, da se je težišče poplavnega dogodka danes premaknilo k Muri. »V tem trenutku pri Gornji Radgoni beležimo rekordno velik pretok Mure, 1450 kubičnih metrov na sekundo. Iz Avstrije je prišel po naravni poti zaradi padavin, v stiku smo z avstrijskimi službami. Po zagotovilih njihove pretočne elektrarne na ta povečan volumen vode niso imele vpliva,« je povedal. Predvidevajo, da se bodo te izredne količine vode preko slovenskega ozemlje stekle v 24 urah.

Materialna škoda je ogromna.
Foto Leon Vidic/delo Delo
Materialna škoda je ogromna. Foto Leon Vidic/delo Delo

Izpostavil je tudi, da ostaja ogroženo predvsem sotočje Save in Krke. Sava še ima izredno velik pretok, okoli 2000 kubičnih metrov na sekundo, medtem ko se je Krka ustalila pri okoli 280 kubičnih metrih na sekundo. Ker pa je iztok Krke v Savo upočasnjen, se tudi tam pojavljajo poplavna območja. Drugod po državi reke k sreči upadajo in se vračajo v svoje struge, je povedal.

Tudi zaradi neviht, predvidenih danes, pričakujejo zaradi ranljivosti terena težave z zastajanjem padavinske vode, lahko na območjih, ki so jih poplave v preteklih dneh že prizadele, ali na novih. Do hudourniških porastov lahko pride na Gorenjskem, Koroškem, v osrednji Sloveniji, tudi v Pomurju in na Dolenjskem.

Vodarske službe še vedno na terenu v popolni aktivaciji

Direktorica Direkcije za vode Neža Kodre je povedala, da so vodarske službe še vedno na terenu v popolni aktivaciji. Še vedno so potrebni intervencijski ukrepi za vzpostavljanje pretočnosti strug, ukrepanje zahtevajo tudi plazovi. Preko noči je Sava še naraščala v spodnjem toku, najbolj kritično pa je bilo območje nasipov vzdolž Mure.

Zvečer je popustilo skoraj 20 metrov vodnega nasipa na območju Dolnje Bistrice, s čimer se je bilo potrebno boriti celo noč. Nasip so sanirali tudi s pomočjo helikopterja Slovenke vojske in helikopterja, ki je prišel na pomoč s Hrvaške. Sedaj vsi nasipi delujejo. Mura bo na tem območju še visoka, načrtujejo še za 48 ur aktivnosti ob njej.

Dolnja Bistrica. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Dolnja Bistrica. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Jutri prihaja aplikacija, namenjena pomoči

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za jutri napovedal zagon posebne aplikacije, preko katere bo lahko vsakdo kot prostovoljec ponudil fizično ali materialno pomoč, stroje, opremo ipd. Koordinirali jo bodo regijski štabi na Notranjskem in na Obali. Ker je obseg posledic poplav izjemno velik, potrebujejo predvsem prostovoljce za enostavna dela, teh jih je na pretek. Tudi če ne bodo koga poiskali takoj, ko se bo javil, bo morda prišla njegova pomoč prav čez teden.

Sicer je kot najtežje izpostavil razmere na Koroškem. Preboj do Črne po tleh se je po njegovih besedah ponovno izjalovil. Zračni most s šestimi helikopterji policije in vojske sicer deluje, prav tako na tem območju deluje tudi mobilna telefonija.

Visoka Mura v Petanjcih. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Visoka Mura v Petanjcih. FOTO: Jože Pojbič/Delo

V Zgornjesavinjski dolini naj bi danes vzpostavili cesto do Luč, urejajo tudi vodovod v Mozirju, Nazarjih in Rečici ob Savinji, glede nasipov na Muri pa so zjutraj uspeli omogočiti pomoč na poškodovanem nasipu na Muri, je še povedal. Preventivno so izvedli evakuacijo v treh naseljih.

Pripravili so tudi zaprosilo za mednarodno pomoč z obsegom potreb, ki je sedaj v kabinetu predsednika vlade. Predlagali so dve poti. Kar se tiče helikopterjev in vojske, bodo za pomoč zaprosili v okviru komunikacije »vojska vojski«, glede strojne opreme in montažnih mostov pa računajo na mehanizem civilne zaščite Evropske unije. 

Če odziv ne bo v okviru pričakovanj, računajo tudi na bilateralne sporazume Slovenije.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Več iz te teme:

Komentarji: