Študenti zaradi poplav upravičeni do izjem

Univerze bodo prilagodile izvajanje izpitov in vpis v novo študijsko leto. Prizadete šole in vrtci čakajo na državno in evropsko pomoč.
Fotografija: Študenti, ki so jih prizadele poplave ali pa pomagajo pri odpravi posledic ujme, bodo upravičeni do prilagojenih vpisnih pogojev. FOTO:  Dejan Javornik/Delo
Odpri galerijo
Študenti, ki so jih prizadele poplave ali pa pomagajo pri odpravi posledic ujme, bodo upravičeni do prilagojenih vpisnih pogojev. FOTO:  Dejan Javornik/Delo

Ljubljanska, mariborska in primorska univerza napovedujejo prilagoditve pri izvajanju izpitov in vpisu v prihajajoče študijsko leto za študente, ki so jih prizadele poplave. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pa obljublja državni in evropski denar za šole in vrtce, poškodovane v ujmi. Ponekod bo pouk odvisen tudi od ponovne prevoznosti cest.

»Poplave, ki so v preteklih dneh prizadele velik del Slovenije, vplivajo tudi na študente; nekateri so odrezani od sveta, brez cestnih, spletnih ali telefonskih povezav, njihov dom je poškodovan ali celo uničen. Mnogi, ki niso bili prizadeti, pomagajo pri odpravljanju posledic poplav. Ker se približuje izpitno obdobje, smo obvestili visokošolske zavode, da lahko, če presodijo, da je to potrebno, prilagodijo opravljanje študijskih obveznosti,« so sporočili z ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo. Kot so še navedli, zakonodaja omogoča enomesečno podaljšanje vpisnega roka iz utemeljenih razlogov, se pravi do 30. oktobra.

Pozvali zaposlene in študente, naj pomagajo

Na Univerzi v Ljubljani so za te primere svoje članice že obvestili o možnosti tako podaljšanega vpisa kot ponavljanja letnika in izjemnega vpisa v višji letnik – v skladu z njihovim statutom. Prav tako napovedujejo podaljšanje jesenskega izpitnega obdobja. Enako bodo ravnali na Univerzi v Mariboru, kjer so tudi pozvali svoje zaposlene in študente, da se vključijo v aktivnosti za odpravo posledic naravne nesreče, bodisi da prizadetim v poplavah namenijo finančna sredstva bodisi da prostovoljno pomagajo pri čiščenju in obnovi. Na Univerzi na Primorskem so prav tako omogočili omenjene prilagoditve pri vpisu za svoje študente, ki so jih prizadele poplave, pri čemer bodo vse prošnje obravnavali posamezno. O odobritvi posebnega statusa bodo odločale fakultete s svojimi komisijami.

Šole in vrtci brez kotlovnice in prevoznih cest

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje še popisujejo škodo, ki je zaradi ujme nastala na šolah in vrtcih. Na podlagi te bo vlada določila višino denarne pomoči v sklopu novega zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Zaprosili so tudi za hitro pomoč Evropske unije ter drugih mednarodnih organizacij. »Upamo, da ne bo ostalo pri obljubah, saj imamo večmilijonsko škodo. V osnovni šoli nam je dvignilo parket, največja težava pa je kotlovnica, ki jo uporablja tudi vrtec, saj jo je zalilo. Bojim se, da bo popravilo, ki zahteva dobavo rezervnih delov, trajalo nekaj časa, nared pa mora biti najpozneje do oktobra,« pojasnjuje Franc Čebulj, župan občine Cerklje na Gorenjskem.

»Trenutno še ne vem, kako bomo zagotovili pouk, saj nam je voda odnesla ceste in mostove,« pa pravi Samo Kramer, ravnatelj osnovne šole Ljubno ob Savinji. Še vedno je v šoku zaradi tega, kar se je v njihovem kraju zgodilo. Začelo se je, ko so v noči na petek v šoli uredili začasno bivališče za turiste, ki so jih evakuirali iz kampa. »Šola ni toliko poškodovana, a se zaradi neprevoznih cest do nje ne morejo pripeljati številni učitelji in učenci,« je dejal. Vrtec so za nekaj bližnjih otrok odprli, a še vedno čakajo, da jim dobavitelji dostavijo hrano, saj so za zdaj odvisni od zalog.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: