Evropskih 44 milijonov evrov za okolje

Za izboljšanje varovanja narave 17, za podnebno ukrepanje pa 27,3 milijona evrov.
Fotografija: Evropa bo podprla tudi boljšo zaščito sov v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Evropa bo podprla tudi boljšo zaščito sov v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec/Delo

Evropska komisija je danes napovedala naložbe v višini 116,1 milijona evrov za 12 velikih okoljskih in podnebnih projektov, ki bodo financirani v okviru programa Life za okolje in podnebne ukrepe. Z naložbami bodo podprli projekte v Avstriji, Bolgariji, Estoniji, Grčiji, Italiji, Sloveniji, na Češkem, Finskem, Madžarskem in Portugalskem.

Nova sredstva iz programa Life bodo v kombinaciji z drugimi viri omogočila mobilizacijo več kot 3,2 milijarde evrov dodatne podpore za projekte, ki bodo podprli prehod Evrope na nizkoogljično krožno gospodarstvo, napovedujejo v Komisiji.

Integrirani projekti na Češkem, Madžarskem, Portugalskem in v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) bodo pripomogli k ohranitvi narave v Evropi s podpiranjem učinkovitega izvajanja politike na področju biotske raznovrstnosti in izboljšanjem upravljanja
omrežja zaščitenih območij EU Natura 2000.

Projekti za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov pa se osredotočajo na izpolnjevanje nacionalnih zahtev za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na Finskem, v Italiji in Sloveniji (LIFE IP CARE4CLIMATE). Projekti bodo zmanjšanje emisij dosegli z gradnjo zmogljivosti, cestnim prometom brez emisij in zajemanjem ogljika.


​​Slovenija za Naturo in podnebje


Slovenija ima enih največjih ravni biotske raznovrstnosti v Evropi, 38 odstotkov ozemlja je vključenega v območja Nature 2000. Pretekli projekti Life so vzpostavili upravljavski program za ta zavarovana območja, vendar je nujnega še precej dela in sodelovanja, da bodo doseženi tudi cilji programa. V projektu LIFE-IP NATURA.SI bodo oblikovali dolgoročen in celovit upravljavski pristop za izboljšanje statusa zavarovanih vrst in življenjskih okolij, od sov in vider do zaščitenih vrst orhidej.  Komisija bo to podprla z 17 milijoni evrov.

Podnebni projekt  LIFE IP CARE4CLIMATE pa je vreden 27,3 milijona evrov. Slovenija je decembra 2014 sprejela operativni načrt za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vse sektorje, piše Komisija. Projekt pa bo odstranil ozka grla pri uresničitvi načrta. V projektu napovedujejo merljive izboljšave trajnostne mobilnosti, energijske učinkovitosti v stavbah in zajema ter shranjevanja ogljika. Pripravili bodo tudi zemljevid ogrevanja države, pa tudi strategijo ogrevanja in hlajenja do 2050.

Preberite še:

Komentarji: