Hudo onesnaženje: tak zrak je zdaj v New Delhiju (FOTO)

V indijskih mestih se znova spopadajo s hudo onesnaženim zrakom. Indiji pa grozi tudi vodna kriza. 
Fotografija: New Delhi FOTO: Reuters
Odpri galerijo
New Delhi FOTO: Reuters

New Delhi - Oblasti v indijskem New Delhiju so ukazale začasno ustavitev vseh gradbenih del, da bi vsaj nekoliko omilili onesnaženje zraka.

Mesto se je namreč znašlo v oblaku prahu in smoga. Vladni center za nadzor onesnaženja je že četrti dan zapored razglasil najvišjo stopnjo onesnaženja. Nivoji delcev PM2,5, ki lahko nevarno vplivajo na dihala, so za kar šestkrat presegli nivoje, ki jih Svetovna zdravstvena organizacija še dopušča za varne. Poleg prepovedi gradnje skušajo oblasti prah tudi sprati. 

»Če bi pogledali satelitske posnetke, bi zagledali oblak prahu nad celotno regijo. Ko se prah znajde nad urbanimi središči, zajame še toksične substance iz izpuhov avtomobilov ali industrijskih obratov in to dihate,« je dejala Anumita Roy Chowdhury iz centra za znanost in okolje v New Delhiju. 

Mestna oblast je uvedla že več ukrepov, kako izboljšati zrak v mestu, med temi so bili najvišje dovoljene stopnje avtomobilskih izpustov in davek na dizelska vozila, vendar pa strokovnjaki menijo, da se stanje ne bo izboljšalo, če ne bo ukrepala celotna Indija. 


Še vodna kriza?
 

Indija bi se na drugi strani lahko soočila tudi z dolgoročno vodno krizo, je sporočil nacionalni inštitut za preoblikovanje Indije Aayong. Do leta 2030 bi lahko potrebe po vodi za dvakrat presegle zaloge, kar pomeni, da bi se na milijone ljudi spopadlo s pomanjkanjem vode. 

Že zdaj okoli 200.000 Indijcev umre vsako leto zaradi pomanjkanja čiste pitne vode, prizadetih je okoli 600 milijonov ljudi. Suše so vse pogostejše, kar vodi v kmetijsko krizo. Vse več je na drugi strani konfliktov med zveznimi državami. 

Več iz te teme:

Komentarji: