Kemisu so odklopili elektriko in zapirajo vodo, kar ogroža varnost

Vodovodna povezava do bazena s požarno vodo poteka iz glavne stavbe, kar pomeni, da tudi tam ni vode.
Fotografija: Kemisu bo Komunala Vrhnika po odločbi inšpektorjev odklopila vodo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Kemisu bo Komunala Vrhnika po odločbi inšpektorjev odklopila vodo. FOTO: Matej Družnik/Delo

Kemis je danes prevzel odločbo gradbene inšpekcije, ki določa, da je treba nelegalnemu bazenu za požarno vodo zapreti vodo iz vodovoda. Ker pa sta glavni ventil in števec v glavni stavbi, to po gradbenem zakonu pomeni zaprtje vode tudi za glavno stavbo. Kemis se bo na odločbo pritožil, kar pa izvršitve odločbe ne ustavi. Elektriko so že izklopili.

Odločbo gradbene inšpekcije je Komunala Vrhnika, ki upravlja vodovodni sistem, prevzela včeraj, za izpolnitev pa ima deset dni časa. Boštjan Šimenc, direktor Kemisa, je povedal, da bodo komunali zaprtje vode omogočili do 12. marca, kar pa bo ogrozilo varnost. »Hidrantni sistem pade v celoti. Ni težava le v odpadkih, ki jih ne bomo mogli sprejeti in se bodo kopičili v podjetjih, gre tudi za 800 ton nevarnih odpadkov, ki jih imamo v skladišču. Tudi za te ob zaprti vodi ne moremo zagotavljati požarne varnosti. To ni varno niti za delavce in sosednje komunalno podjetje niti za krajane v okolici,« pravi Šimenc.

Elektriko pa so obratu že odklopili, so potrdili na Elektru Ljubljana. Odločba gradbene inšpekcije je zakon, pravijo, bolje jo je izpolniti prej kot pozneje. Kemis brez elektrike ne more obratovati, avtomatski protipožarni sistem pa bo po napovedi Šimenca deloval še osem do deset ur, saj ima lasten generator.

Šimenc dodaja, da inšpektor drugega po zakonu niti ni mogel odločiti, vendar so dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za bazen vložili pred petimi meseci, ko so ustanove ugotovile, kdo je pristojen za izdajo dovoljenja. Vlada je namreč odločila, da je to upravna enota, ta pa je trdila, da je to ministrstvo za okolje in prostor.

Kemis bo na MOP poslal vlogo za zadržanje odločbe gradbene inšpekcije. Šimenc upa, da bo MOP v luči novih požarov v skladiščih odpadkov lahko tako ukrepal v devetih dneh, do roka, ko bi Komunala Vrhnika vodo dejansko odklopila.

»Kemis je pomembno podjetje za ravnanje z nevarnimi odpadki v Sloveniji, je znova poudaril direktor zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije Sebastijan Zupanc. Če bo moral Kemis zapreti vrata, se v zbornici bojijo ponovnega kopičenja nevarnih odpadkov pri komunalah, ki nimajo skladišč za nevarne odpadke, samodejnih protipožarnih sistemov in stalnega nadzora. Alternative za Kemis vsaj na kratek rok ni, ne le za nevarne odpadke iz gospodarstva, temveč zlasti za take odpadke iz gospodinjstev.

Kemis in Saubermacher Slovenija imata največ izvoznih dovoljenj za izvoz nevarnih odpadkov v tujino, teh pa ni mogoče dobiti prek noči, Kemis z nekaterimi partnerji sodeluje že 20 let, zato sploh še sprejemajo odpadke, ki jih pripelje. Prav tako Saubermacher ne more čez noč povečati količin, ki jih ima zakupljene v sežigalnicah. Te so namreč polne.

Preberite še:

Komentarji: