Kitajska delno dopušča uporabo rogov nosorogov in kosti tigrov

Okoljevarstveniki menijo, da je delna omilitev prepovedi velik korak nazaj v zaščiti ogroženih živali. 
Fotografija: Deli živali so cenjeni v tradicionalni kitajski medicini, a dokazov za učinkovitost ni. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Deli živali so cenjeni v tradicionalni kitajski medicini, a dokazov za učinkovitost ni. FOTO: Thinkstock

Borci za pravice živali so na nogah, ker je Kitajska delno umaknila prepoved na trgovaje s tigrovimi kostmi in nosorogovimi rogovi. Obe živalski vrsti so ogroženi in Kitajska je trgovanje z njihovimi deli prepovedala leta 1993, a v ponedeljek so znova dovolili, da lahko uporabljajo dele živali v ujetništvu v namene znanosti, medicine in kulture. Strokovnjaki so zaskrbljeni, da bo to močno otežilo reševanje vrst pred izumrtjem, saj se bo znova povečalo povpraševanje. Deli živali so še posebej cenjeni v kitajski tradicionalni medicini, zato črni trg cveti.

V izjavi je kitajski Državni svet sporočil, da lahko dele nosorogov in tigrov uporabljajo v medicinskih raziskavah. »Prah iz delov rogov in kosti lahko uporabljajo le v specializiranih bolnišnicah, ki imajo dovoljenje administracije za tradicionalno kitajsko medicino,« so pojasnili. Znanost do zdaj ni našla oprijemljivih dokazov za učinkovitost delovanja živalskih delov.

Svetovni sklad za živali (WWF) je v izjavi navedel, da bo ta poteza imela »uničujoče posledice«, in da je velik korak nazaj v zaščiti živali. »Čeprav gre za omejeno uporabo, bo trgovanje vneslo zmedo med potrošnike in oblasti, saj ne bodo mogli ugotavljati, kaj je pridobljeno legalno in kaj ne,« so sporočili.

Komentarji: