Nov temperaturni rekord na Antarktiki

Najvišja temperatura – 18.3°C – nakazuje, da je segrevanje na tej celini hitrejše od svetovnega povprečja.
Fotografija: Bo kmalu padel nov rekord? FOTO: Johan Ordonez/AFP
Odpri galerijo
Bo kmalu padel nov rekord? FOTO: Johan Ordonez/AFP

Tvit argentinske meteorološke agencije je naznanil nov temperaturni rekord na Antarktiki, ki kaže na to, da je segrevanje na tej celini hitrejše od svetovnega povprečja.

Termometer na argentinski znanstveni bazi Esperanza je nameril 18,3 °C, kar je najvišja izmerjena temperatura na ledeni celini in je za 0,8°C višja od izmerjene marca 2015. Esperanza leži na samem koncu Antarktičnega polotoka in velja za stalno naseljeno raziskovalno oporišče.



Gre za celinski rekord, medtem ko za najvišjo izmerjeno temperaturo v antarktični regiji (torej povsod južno od 60 stopinj zemljepisne širine) velja temperatura 19,8 °C, izmerjena na otoku Signy januarja 1982, so zapisali na Guardianu.

V zadnjih petdesetih letih se je območje, ki obkroža zemeljski južni tečaj, ogrelo za skoraj celo stopinjo, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija. Talijo se skorajda vsi ledeniki v regiji, prav tako vsako leto izgine več sto kvadratnih kilometrov plavajočega ledu.



Klimatolog James Renwick z univerze Victoria v Wellingtonu je za avstralski Guardian povedal, da bo po vsej verjetnosti tudi tokrat ustanovljen odbor za preverjanje novega rekorda.

»Meritve so impresivne, saj je minilo le pet let od postavitve prejšnjega rekorda, in te so višje skorajda za eno stopinjo Celzija. To je znak, da se je segrevanje na Antarktiki odvija veliko hitreje od svetovnega povprečja. Morda bomo kmalu priča novemu rekordu,« je še poudaril.


 

Preberite še:

Komentarji: