Od danes na voljo spodbude za samooskrbo z elektriko

Eko sklad bo prispeval 180 evrov na kilovat nazivne moči naprave, a največ za 80 odstotkov vsote vseh priključnih moči.
Fotografija: Moč sončne elektrarne lahko omejijo tudi elektrodistribucije. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Moč sončne elektrarne lahko omejijo tudi elektrodistribucije. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana - Eko sklad je objavil nove javne pozive za dodeljevanje spodbud za naprave za samooskrbo z električno energijo, podjetjem za izvedbo energetskega pregleda ali za uvedbo sistema upravljanja z energijo ter občanom za skoraj nič-energijske stavbe.

Z novim javnim pozivom so tudi razširili nabor upravičencev, saj je za spodbudo poleg gospodinjskega upravičen tudi mali poslovni odjem in skupnostna samooskrba, to je samooskrba skupnosti ali večstanovanjskih stavb. Upravičene osebe so po novem tako fizične kot pravne osebe, spodbuda pa se lahko dodeli tudi za samooskrbo večstanovanjske, poslovnostanovanjske, stanovanjsko-poslovne in poslovne stavbe. Skupaj je na voljo tri milijone evrov.


Moč elektrarne odvisna od porabe


Višina nepovratne finančne spodbude znaša 180 evrov (iz Eko sklada so poslali sporočilo za javnost s številko 1800 evrov, v Uradnem listu pa je dejanska številka) za 1 kilovat (kW) nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo, in sicer za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest. Preprosto, če ima odjemno mesto toplotno črpalko za ogrevanje ali polnilno mesto za električni avtomobil, je lahko sončna elektrarna na strehi večja, kot če tega nima.

S skupnostnimi elektrarnami so nas na Hrvaškem prehiteli. FOTO: Arhiv Dovolj Za Vse
S skupnostnimi elektrarnami so nas na Hrvaškem prehiteli. FOTO: Arhiv Dovolj Za Vse


Stroka sicer opozarja, da moč elektrarne za samooskrbo, če je ta povezana v omrežje, lahko omejijo tudi elektrodistributerji, saj povsod električno omrežje ni pripravljeno na večjo nestabilno proizvodno napravo.


Pregledi tudi za velika podjetja


Nepovratna sredstva za izvedbo energetskih pregledov so namenjena malim in srednjim, z novim javnim pozivom pa tudi velikim podjetjem, ki jih niso dolžna opraviti po energetskem zakonu. Glede na prejšnji javni poziv se dodaja nov ukrep in sicer uvedba sistema upravljanja z energijo ter pridobitev certifikata SIST EN ISO 50001. Višina nepovratne finančne pomoči znaša do polovice stroškov izvedbe energetskega pregleda oziroma uvajanja sistema za upravljanje z energijo.

Podjetja po novem tudi lahko sodelujejo s svojimi projekti. FOTO: Bor Slana/Delo
Podjetja po novem tudi lahko sodelujejo s svojimi projekti. FOTO: Bor Slana/Delo


Les je bolj cenjen v gradnji


Za ukrepe gradnje ali nakupa skoraj nič-energijske nove stanovanjske stavbe, celovite obnove stavbe na raven skoraj nič-energijske stavbe in nakupa stanovanja v novi ali obnovljeni skoraj nič-energijski večstanovanjski stavbi je Eko sklad objavil nov samostojen javni poziv. Nepovratna finančna spodbuda lahko znaša do polovice priznanih stroškov naložbe.

V pravi skoraj ničenergijski stavbi so obvezna lesena okna. FOTO: Igor Modic
V pravi skoraj ničenergijski stavbi so obvezna lesena okna. FOTO: Igor Modic


Sofinanciranje je namenjeno izključno celovitim in visoko energetsko učinkovitim novogradnjam in celovitim obnovam stanovanjskih stavb, z upoštevanjem strogih zahtev za kakovostno izvedbo gradbenih in inštalacijskih del. Gre za nadaljevanje obstoječega poziva pri čemer so v kategoriji najbolj »naravne« gradnje po novem okna in fasadne obloge obvezno lesene, zato so tu spodbude nekoliko višje. V drugih dveh kategorijah pa spodbuda ostaja nespremenjena.

Informacije o javnem pozivu so na voljo na telefonski številki 01 241 48 20 vsak ponedeljek, sredo in petek med 12. in 14. uro ali po elektronski pošti ekosklad@ekosklad.si.

Preberite še:

Komentarji: