Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Potočnik: Študija o vplivu nutrij je bila strokovna in neoporečna

Gabrova je odgovornost za izlov nutrij pripisala projektni nalogi, ki jo je biolog dr. Hubert Potočnik pripravil o naravovarstvenem vplivu nutrij.
Tina Gaber ob predaji podpisov nasprotnikov izlova nutrij iz Ljubljanskega barja ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tina Gaber ob predaji podpisov nasprotnikov izlova nutrij iz Ljubljanskega barja ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. FOTO: Leon Vidic/Delo
Be. B.
26. 7. 2023 | 12:10
26. 7. 2023 | 13:50
4:49

Tina Gaber, partnerka premiera Roberta Goloba in borka za pravice živali, je na družbenih omrežjih objavila video, v katerem, kot pravi, govori o »resničnem ozadju načrtovanega poboja nutrij«. Njen video je sprožil številne negativne odzive.

Med drugim se je odzval dr. Hubert Potočnik z biotehniške fakultete, ki je za Dnevnik povedal, da se mu zdi »žaljiva na osebni, strokovni in institucionalni ravni«. Vplivnica Tina Gaber je namreč odgovornost za izlov nutrij pripisala projektni nalogi, ki jo je dr. Potočnik pripravil o naravovarstvenem vplivu nutrij.

image_alt
Nutrijam so šteti dnevi

Priznanega biologa v videu obtoži, da je s študijo ustvaril podlago za sistemsko korupcijo, saj so v projektni nalogi zaobjeti različni vidiki, med drugim tudi finančni. Potočnik odgovarja, da je bila študija, ki so jo pripravili pred štirimi leti, strokovna in profeisonalno neoporečna. Zanikal je, da bi študija komur koli dajala delo in denar, v skladu z razpisom so pač morali tudi oceniti stroške šestletnega intenzivnega odlova nutrij in pižmovk za področje Krajinskega parka Ljubljansko barje – kdorkoli bi že to počel in če bi počel. 

Nutrija je že desetletja v Sloveniji lovna vrsta

»To so seveda drage stvari, kar smo v študiji izpostavili tudi na primerih iz tujine, kjer so bili stroški povezani z izločanjem populacij nutrij tudi nekaj deset milijonov evrov. Nutrija pa je, kot globalno prepoznana invazivna vrsta in divjad, v Sloveniji že desetletja lovna vrsta,« je bil jasen dr. Potočnik.

Tina Gaber je biologu očitala konflikt interesov, saj je ta član strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije. Zaradi omembe financ v nalogi obtoži dr. Potočnika, da je ustvaril pogoje za sistemsko korupcijo. Prav tako obtoži lovce, da se bodo okoristili z ukrepom.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

V ponedeljek predaja podpisov

Spomnimo, Tina Gaber je že maja objavila video z nutrijami in pozvala k podpisu peticije proti pomoru nutrij. V ponedeljek pa so, kot je poročal STA, predstavniki 20 društev in organizacij ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predali več kot 24.000 podpisov pod peticijo, s katero izražajo nasprotovanje odlovu nutrij na območju Ljubljanskega barja. Ministrstvo so med drugim pozvali, naj razglasi takojšen moratorij na odlov, ki naj bi se začel konec meseca oziroma v začetku avgusta.

Kot je ob predaji podpisov v imenu nasprotnikov odlova povedala predstavnica Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) Adria v Sloveniji Nevenka Lukić Rojšek, želijo s podpisi dokazati, da pomembne del slovenske javnosti ne podpira nasilnih kratkoročnih rešitev za probleme sobivanja človeka z drugimi živimi bitji v Sloveniji.

»Iztrebljanje ni rešitev, je problem sam po sebi, saj utrjuje prepričanje, da lahko človek z nasiljem ohranja dominantni položaj izkoriščevalca narave. Dokler se zavračajo številni drugi ukrepi, ki bi jih morala omogočiti država, pozivanje k celovitemu odlovu nutrij na območju Ljubljanskega barja samo zato, da se upravičita delovno mesto in plača s pridobitvijo sredstev iz skupnih skladov, nikakor ni upravičeno,« je poudarila.

Predstavniki 20 slovenskih društev pristojno ministrstvo poleg tega, da takoj razglasi moratorij na celovit odlov nutrij na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje, po besedah Lukić Rojškove pozivajo tudi k temu, da prevzame pobudo za čimprejšnjo vzpostavitev dialoga v obliki delovne skupine, ki bo v najkrajšem času opravila »analizo stanja na podlagi objektivnih informacij ter brez političnih pritiskov oblikovala realistične in naravi ter ljudem prijazne rešitve«.

Pri tem se zavzemajo tudi za čimprejšnje sprejetje novele zakona o zaščiti živali ter da bi vlada in DZ v široki javni razpravi »spodbudila boljšo informiranost o čutečih bitjih in družbeni konsenz o tem, kaj narava sploh je in kakšne odgovornosti, ne dolžnosti imamo ljudje do nje«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine