Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Rekordno povpraševanje po kritičnih surovinah, za vse jih ne bo

Rast rabe kritičnih surovin najbolj pospešujejo naložbe v čisto energijo, projekti za nova nahajališča so, a omejeni na nekaj držav.
Med letoma 2017 in 2022 je zlasti energetski sektor potrojil povpraševanje po litiju. FOTO: Philimon Bulawayo/Reuters
Med letoma 2017 in 2022 je zlasti energetski sektor potrojil povpraševanje po litiju. FOTO: Philimon Bulawayo/Reuters
13. 7. 2023 | 05:00
4:45

V nadaljevanju preberite:

Še ne videno rast trga kritičnih surovin poganja močna rast naložb v čisto energijo, tako v energetiki kot v prometu. Močno raste tudi število projektov za odpiranje novih nahajališč mineralov in za pripravo na uporabo, vendar, kot ugotavlja Mednarodna agencije za energijo (IEA) v svojem prvem pregledu tega trga, bo nujnega še veliko dela za diverzificirane vire in varne dobave mineralnih surovin.

Trg mineralnih surovin, ta je podlaga za proizvodnjo baterij za električna vozila, vetrnih in sončnih elektrarn ter tudi drugih tehnologij, ki so ključne za zeleni prehod, se je v preteklih petih letih podvojil. Prvo poročilo IEA o trgu mineralnih surovin kaže, da je uvajanje tehnologij čiste energije, pognala ogromno povpraševanje po litiju, kobaltu, niklju in bakru. Med letoma 2017 in 2022 je zlasti energetski sektor potrojil povpraševanje po litiju, povzročil 70-odstotno rast povpraševanja po kobaltu in 40-odstotno rast povpraševanja po niklju.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine