Tigrov več v ujetništvu na domačih vrtovih v ZDA kot v divjini

»Nelegalna trgovina z deli tigrov je še vedno velika grožnja velikim mačkam v divjini in zadnje, kar si želimo, je, da bi deli tigrov iz jetništev podpirali črni trg.«
Fotografija: Tiger. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Tiger. FOTO: Thinkstock

Po ocenah naj bi več tigrov živelo v ujetništvu v ZDA kot na svobodi v divjini. Po podatkih Guardiana v ZDA živi okoli sedem tisoč velikih mačk, v divjini le okoli 3890, čeprav se je ta številka v zadnjem času nekoliko povečala.

Po poročanju BBC večina teh ujetniških živali živi v neurejenih pogojih, kot so zasebne razmnoževalne ustanove, vrtovi ob hišah ali celo stanovanja, le okoli šest odstotkov »ameriških« tigrov je v uradnih živalskih vrtovih. 

​Leigh Henry iz WWF je poudarila, da ta neurejenost ogroža trud organizacij, ki skušajo vrsto ohraniti. »Nobena organizacija ne ve, koliko tigrov je pravzaprav v ujetništvu, kdaj so se skotili, kdaj poginili, kaj se zgodi z njihovimi deli. Nelegalna trgovina z deli tigrov je še vedno velika grožnja velikim mačkam v divjini in zadnje, kar si želimo, je, da bi deli tigrov iz jetništev podpirali črni trg,« je poudarila za Guardian

Vsekakor se je treba zavedati – pa se očitno Američani ne -, da so tigri nevarne živali in da lahko pobesnela velika mačka z lahkoto ubije človeka. »Številne velike mačke so v ujetništvu v nehumanih pogojih in te predstavljajo grožnjo skupnostim, ustvarjajo dodaten pritisk na oblasti in zavetišča,« je dodala Debbie Leahy iz ameriškega društva za zaščito divjih živali v ujetništvu. 

Tigre (in tudi številne druge mačke povsod po svetu) imajo lastniki kot dokaz svojega statusnega simbola, to lahko primerjamo s trofejnim lovom. 

Komentarji: