V nekoč »varni trdnjavi za slone« našli 87 trupel teh mogočnih živali

Organizacija Sloni brez meja je izvedla zračni pregled območja in naletela na srhljiv prizor.
Fotografija: Trgovina z okli cveti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Trgovina z okli cveti. FOTO: Reuters

Bocvana velja za državo, v kateri živi največja populacija slonov na svetu. Dolgo časa se je uspešno borila proti divjemu lovu, zdaj ji očitno moči pohajajo, tudi zato, ker je nova vlada ukinila enoto za boj proti krivolovu. 

Blizu Okavangove delte, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, so namreč našli trupla kar 87 slonov. Organizacija Sloni brez meja je izvedla zračni pregled območja in naletela na srhljiv prizor. Divji lovci so mogočne živali seveda ubili zaradi oklov, ki na črnem trgu dosegajo zavidljivo ceno. Kakšno bo zaradi človeškega pohlepa plačala narava, je drugo vprašanje. Poleg slonov so divji lovci ubili tudi pet belih nosorogov, poroča BBC.



»Šokiran sem. Popolnoma osupel. Gre za največji pomor slonov v Afriki, ki sem mu bil priča v življenju oziroma bral o njem,« je povedal Mike Chase iz organizacije Sloni brez meja. »Če primerjam podatke in številke s tistimi iz leta 2015, se je število primerov divjega lova glede na druga afriška območja podvojilo.«

In res so številke grozljive - v zadnjih 10 letih so divji lovci ubili skoraj tretjino vseh slonov v Afriki, v Tanzaniji na primer v petih letih skoraj 60 odstotkov tamkajšnje populacije. 

Bocvano so doslej reševali ostri zakoni in enota za boj proti krivolovu. Živali so - kot da bi slutile, da bodo v omenjeni državi na varnem - množično prihajale v državo iz drugih delov Afrike - iz Namibije, Angole in Zambije. Varnih dni je očitno konec, saj so pred kratkim enoto za boj proti divjim lovcem razpustili. V državi živi še 130.000 slonov, kar je dokaz, da je Bocvana eno zadnjih pribežališč za te mogočne živali. 

Strokovnjaki se sedaj bojijo, da bo število ubitih živali še naraslo. FOTO: Reuters
Strokovnjaki se sedaj bojijo, da bo število ubitih živali še naraslo. FOTO: Reuters


Zadnji pomor ni edini na tem območju, čeprav so bili doslej redki. Pred dvema letoma je ekipa novinarjev BBC doletela k namibijski meji in tam odkrila nekaj trupel slonov, ki so jih divji lovci pobili zaradi oklov. A zadnji pomor je drugačen tudi zaradi lokacije - zgodil se je namreč globoko v notranjosti Bocvane, blizu zavarovanega območja že omenjene Okavangove delte, kamor se zgrinjajo turisti z vsega sveta. 

»Ljudje so nas opozarjali pred divjimi lovci, a smo zmotno mislili, da obvladujemo ta problem,« je dejal Chase in za tragedijo okrivil ukinitev enote. »Divji lovci seveda prihajajo sem, tu imamo največjo populacijo afriških slonov in sezona divjega lova je odprta. Nujno moramo storiti več, da se bo to končalo.«

Ali ga bo uslišala vlada, je drugo vprašanje. za zdaj kaže slabo, saj je enoto za boj proti krivolovu ukinila maja letos, mesec dni zatem, ko je Mokgweetsi Masisi zaprisegel kot novi predsednik države.

Carter Morupisi iz urada predsednika Masisija je novinarjem dejal, da se je vlada odločila za umik oboroženih enot z meje, ni pa pojasnil razloga za to. 

Strokovnjaki se sedaj bojijo, da bo število ubitih živali še naraslo. Mnogo slonov so ubili pred dvema tednoma, nekatera trupla so stara okrog tri mesece. 

Vlada si najverjetneje zatiska oči pred krivim lovom tudi zaradi ugleda Bocvane. Chase je kljub temu oster: »Takoj je potrebno ukrepati. Novi predsednik se mora boriti za zapuščino Bocvane. Turizem je za našo ekonomijo, za delovna mesta, pa tudi za ugled v svetu izjemno pomemben. Bili smo varna trdnjava za slone,« je dodal.

Komentarji: