Aktivno staranje prinaša številne koristi celotni družbi in vsem generacijam

Pozdravila je začetek sistemskega urejanja področja dolgotrajne oskrbe in dodala, da nas čaka še veliko dela, da bodo storitve omogočene vsem potrebnim.
Fotografija: Kot je v poslanici zapisala predsednica republike, je »izjemno pomembno, da spodbujamo medgeneracijsko strpnost, sodelovanje in spoštovanje, saj vse generacije delujejo in sobivajo na podlagi solidarnosti ter načel socialne države«. FOTO: Caitlin Ochs/Reuters
Odpri galerijo
Kot je v poslanici zapisala predsednica republike, je »izjemno pomembno, da spodbujamo medgeneracijsko strpnost, sodelovanje in spoštovanje, saj vse generacije delujejo in sobivajo na podlagi solidarnosti ter načel socialne države«. FOTO: Caitlin Ochs/Reuters

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob današnjem mednarodnem dnevu starejših navedla, da se z naraščanjem števila starejših v družbi odpirajo tako dobre kot slabe strani dolgožive družbe. Prepričana pa je, da aktivno staranje prinaša številne koristi celotni družbi in vsem generacijam.

Kot je v poslanici zapisala predsednica republike, je »izjemno pomembno, da spodbujamo medgeneracijsko strpnost, sodelovanje in spoštovanje, saj vse generacije delujejo in sobivajo na podlagi solidarnosti ter načel socialne države«.

»Pozdravljam začetek sistemskega urejanja področja dolgotrajne oskrbe, vendar nas čaka še veliko dela, da bomo omogočili storitve dolgotrajne oskrbe vsem, ki jih potrebujejo,« je navedla. Letošnje geslo Združenih narodov, ki izpostavlja krepitev varstva človekovih pravic sedanjih in prihodnjih generacij starejših, nas po njenih navedbah spominja na našo odgovornost do starejših državljank in državljanov.

Starizem

»Zato je naša dolžnost, da krepimo ozaveščanje o človekovih pravicah in aktivno sodelujemo pri preprečevanju kršitev le-teh. Naraščanje starizma ali staromrzništva po svetu zahteva nenehno ozaveščanje o kršitvah pravic starejših, še posebej o pojavu nasilja tako v različnih ustanovah kot žal tudi za domačimi zidovi,« je opozorila.

Mednarodni dan starejših, ki ga obeležujemo danes, je leta 1990 razglasila Generalna skupščina ZN, njegov namen je izpostaviti pomen starejših in njihov prispevek v družbi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Mednarodni dan starejših, ki ga obeležujemo danes, je leta 1990 razglasila Generalna skupščina ZN, njegov namen je izpostaviti pomen starejših in njihov prispevek v družbi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kot je zatrdila, si prizadeva za dostojno življenje vseh prebivalk in prebivalcev, zato zagovarja vključitev tematike človekovih pravic in preprečevanja vseh oblik nasilja v učne programe in izobraževanje ljudi od vrtca naprej. »Podpiram tudi prostovoljce in nevladne organizacije, ki se posvečajo preprečevanju nasilja nad vsemi generacijami ter si želim več povezovanja vladnih resorjev z organizacijami, ki nudijo podporo starejšim osebam,« je zapisala.

»Naj bo starost tako lepa, kot je lepa jesen, ki prinaša plodove našega dela. Spomnimo se, da imamo vsi starše in da bomo nekoč tudi sami postali starejši. Zato si prizadevajmo, da bo življenje dostojno za vse, ne glede na starost,« je pozvala predsednica republike. Ob tem se je še zahvalila vsem »za predanost in solidarnost do starejših prebivalk in prebivalcev ter za prispevke k boljši prihodnosti vseh generacij«.

Po mnenju Maljevca naša naloga ostaja družbo preobraziti v dolgoživo

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je ob mednarodnem dnevu starejših poudaril, da naša naloga ostaja, da družbo preobrazimo v dolgoživo. Gre za prostor varne in zdrave starosti z dostopom do robustnega in zanesljivega sistema zdravstvenih in socialno varstvenih storitev, družbo povezovanja in medgeneracijskega dialoga, je navedel.

Vesel je tudi, da z novim zakonom o dolgotrajni oskrbi v prihajajočem letu odpirajo »novo poglavje socialnega varstva za starejše, v katerem bo nabor storitev širši in bolj dostopen«. »Več socialne varnosti za starejše pomeni več dolgoživosti v starajoči družbi,« je prepričan.

Spomnil je, da letošnji praznik v svojem sporočilu v ospredje postavlja vprašanja uživanja pravic starejših in obravnavanja kršitev ter iskanje odgovorov na vprašanje, kako med generacijami krepiti solidarnost, enakost in vzajemnost s pomočjo vzdržnih rešitev.

Preberite še:

Komentarji: