Aleksander Gorečan je Obrtnik leta 2019, Peter Podlunšek pa Podjetnik leta 2019

Predsednik OZS Branko Meh je na slovesnosti ob petdesetletnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije poudaril, da zbornica uspešno zasleduje prvotni cilj, na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bodo ti lažje živeli in delali.
Fotografija: Podjetnik leta 2019 je postal Peter Podlunšek iz Medicopa - na fotografiji med predsednikom OZS Brankom Mehom in ministrom Zdravkom Počivalškom. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Podjetnik leta 2019 je postal Peter Podlunšek iz Medicopa - na fotografiji med predsednikom OZS Brankom Mehom in ministrom Zdravkom Počivalškom. FOTO: Roman Šipić/Delo

Na slovesnosti ob petdesetletnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, na kateri je predsednik republike Borut Pahor stanovski organizaciji podelil red za zasluge, je laskavi naziv Obrtnika leta 2019 prejel Aleksander Gorečan, slikopleskar iz Šenčurja, podjetnik leta 2019 pa je postal Peter Podlunšek iz Medicopa, ki izdeluje specialno (medicinsko) opremo in reševalna vozila.

V obrazložitvi za podelitev reda za zasluge je zapisano, da se je 7. decembra 1969 dvanajst združenj obrtnikov iz vse Slovenije povezalo in ustanovilo Zvezo združenj samostojnih obrtnikov Slovenije, predhodnico današnje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) zaradi potrebe po organiziranem in enotnem delovanju. Naloga OZS ostaja nespremenjena, zastopanje interesov članov v partnerskem dialogu z državo. Tako zbornica z zastopanjem, obveščanjem, svetovanjem, izobraževanjem, spodbujanjem in povezovanjem svojim članom zagotavlja ugodnejše pogoje poslovanja.

Skupinska slika treh novih mojstric in 44 novih mojstrov. FOTO: Roman Šipić/Delo
Skupinska slika treh novih mojstric in 44 novih mojstrov. FOTO: Roman Šipić/Delo


Pod okriljem OZS je 62 območnih zbornic in 30 strokovnih sekcij z okrog 25.000 prostovoljnimi člani, obrtniki in podjetniki. Zbornica zagotavlja poklicno in strokovno izobraževanje in usposabljanje na srednji poklicni, srednji strokovni in višji strokovni ravni, kar je temelj za obstoj obrtništva ter vpliva na kakovost izdelkov in storitev.


Predrznost, pogum in odličnost
 


Predsednik OZS Branko Meh je na slovesnosti poudaril, da tudi po pol stoletja ena prvih tovrstnih zbornic v tem delu Evrope uspešno zasleduje takratni cilj, na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bodo ti lažje živeli in delali.

Obrtnike po besedah Branka Meha odlikuje predrznost, pogum in odličnost, ustanovitev zveze združenj pa je bila, parafrazirano po Neilu Armstrongu, ki je istega leta 1969 stopil na luno, "majhen korak za posameznika, a velik skok za malo gospodarstvo". Danes pa predstavlja malo gospodarstvo kar 99,3 odstotka celotnega gospodarstva, sto šestnajst tisoč podjetij pa zaposluje 366 tisoč oseb, zato Branko Meh brez zadržkov trdi, da je malo gospodarstvo hrbtenica in gonilna sila naše države.

V brošuri ob tokratni slovesnosti v ljubljanski veliki Unionski dvorani so besede predsednika vlade Marjana Šarca, da se zaveda, da odločitve vlade in parlamenta obrtnikom in podjetnikom niso vedno po godu. Zagotavlja pa, da se trudijo, prepričan je tudi, da so vsi problemi rešljivi, če se jih lotimo strpno in z dialogom. Eden od ukrepov je tudi imenovanje državnega sekretarja za malo gospodarstvo. 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek - mimogrede, med predlagatelji za imenovanje za ministra v prejšnjem vladnem mandatu je bila prav OZS - je zapisal, da so mikro, mala in srednja podjetja gonilo razvoja slovenskega in evropskega gospodarstva. Ukrepi ministrstva za spodbudo malega gospodarstva so po ministrovih besedah odraz potreb trga.

Obrtnik leta 2019 je slikopleskar Aleksander Gorečan, na fotografiji med predsednikom OZS Brankom Mehom in ministrom Zdravkom Počivalškom. FOTO: Roman Šipić/Delo
Obrtnik leta 2019 je slikopleskar Aleksander Gorečan, na fotografiji med predsednikom OZS Brankom Mehom in ministrom Zdravkom Počivalškom. FOTO: Roman Šipić/Delo


Tri mojstrice in 44 mojstrov


Med 47 novimi mojstricami in mojstri je sedem avtomehanikov, dve frizerki in en frizer, trije zidarji, en mojster splošne elektromehanike, devet mojstrov strojnih instalacij, slaščičarska mojstrica, mojster tapetnik in dekorater, šestnajst elektroinštalaterjev, po en slikopleskar in klepar-krovec ter po dva kamnoseška in kuharska mojstra.


Najstarejši obrtnik


Naziv Najstarejši obrtnik 2019 je prejel Ludvik Kavčič, katerega popoldanska obrt je od leta 1967 prerasla v podjetje, družbo z omejeno odgovornostjo, ki danes na področju merilne tehnike sodeluje z različnimi industrijami, od avtomobilske do farmacevtske, doma in v tujini.


Obrtniški in Podjetniški vzori


Aleksander Gorečan iz Šenčurja, Gorazd Kocbek iz Svetega Jurija ob Ščavnici in Stanislav Smrkol iz Lukovice so kot nominiranci za Obrtnika leta 2019 postali Obrtniški vzor, nominiranci za Podjetnika leta 2019 Helena Krevh Zorec (Neonart) iz Maribora, Iztok Stanonik (Polycom) iz Škofje Loke in Peter Podlunšek (Medicop) iz Murske Sobote pa Podjetniški vzor.
 

Priznanja OZS


Ob petdesetletnici OZS so Priznanja OZS prejeli dosedanji predsedniki OZS in njenih predhodnic Stane Špindler, Ernest Draš, Franjo Verdnik, Miroslav Klun, Štefan Pavlinjek, Alojz Kovšca in Branko Meh.

Priznanja OZS so prejeli - od leve Branko Meh, Stane Špindler, Ernest Draš, Franjo Verdnik, Miroslav Klun, Štefan Pavlinjek in Alojz Kovšca. FOTO: Roman Šipić/Delo
Priznanja OZS so prejeli - od leve Branko Meh, Stane Špindler, Ernest Draš, Franjo Verdnik, Miroslav Klun, Štefan Pavlinjek in Alojz Kovšca. FOTO: Roman Šipić/Delo

Komentarji: