Alenka Ermenc - prva ženska s činom generalmajorke

V svoji vojaški karieri je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v SV.
Fotografija: Alenka Ermenc je tudi prejemnica številnih priznanj. FOTO: Igor Modic/Delo
Odpri galerijo
Alenka Ermenc je tudi prejemnica številnih priznanj. FOTO: Igor Modic/Delo

Vlada je podala soglasje k predlogu za povišanje brigadirke Alenke Ermenc v generalski čin. Kot so sporočili z vlade, Ermenčeva izpolnjuje z zakonom predpisane pogoje za povišanje v čin generalmajorke in bo tako postala prva ženska na tako visokem položaju v vojski. Predsednik republike Borut Pahor bo povišanje opravil ob dnevu Rudolfa Maistra.

Minister za obrambo Karl Erjavec je sicer po seji vlade pojasnil, da bodo predlog za povišanje Ermenčeve s soglasjem zdaj posredovali predsedniku republike Borutu Pahorju, s katerim so sicer predlog predhodno uskladili.

To potrjuje tudi informacija iz predsednikovega urada, kjer so medtem že sporočili, da vrhovni poveljnik obrambnih sil izraža zadovoljstvo nad soglasjem vlade. Kot so dodali, se je Pahor odločil, da bo povišanje s posebnimi vojaškimi častmi opravljeno na slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra, in sicer v predsedniški palači. Ta državni praznik bomo sicer zaznamovali 23. novembra.

Odločitev o povišanju v generalski čin je sicer v pristojnosti vrhovnega poveljnika obrambnih sil, soglasje pa poda vlada na predlog ministra za obrambo, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Odločitev o povišanju v generalski čin je sicer v pristojnosti vrhovnega poveljnika obrambnih sil. FOTO: Igor Modirc/Delo
Odločitev o povišanju v generalski čin je sicer v pristojnosti vrhovnega poveljnika obrambnih sil. FOTO: Igor Modirc/Delo


Od marca letos namestnica načelnika generalštaba


Alenka Ermenc je diplomirala je na fakulteti za družbene vede, leta 1991 pa se je pridružila Teritorialni obrambi RS in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. v Slovenski vojski je zaposlena sedemindvajset let.

Leta 2008 je zaključila šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies). Podiplomsko izobraževanje je zaključila leta 2009 na King's College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij.

V svoji vojaški karieri je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. Vodstvene formacijske dolžnosti v Slovenski vojski opravlja od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba.

Ermenčeva je prejemnica številnih priznanj ministrstva za obrambo (Mors), SV, Natove medalje za sodelovanje na mirovnih operacijah in reda za zasluge pro merito Melitensi v stopnji komendatorja z meči. Med priznanji Morsa in SV je dobitnica bronaste medalje generala Maistra z meči, srebrne in zlate medalje generala Maistra, bronaste, srebrne in zlate medalje SV in medalje v službi miru.

Komentarji: