»Bil sem operiran na prostati pred desetimi leti in sem še živ«

Društvo uroloških bolnikov poziva stroko in politiko, da pripravita seznam nujno dostopnih storitev v času epidemije.
Fotografija: Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije: vsako leto odkrijejo na novo 1600 uroloških rakov, zaradi katerih umre 400 moških. Foto UKC Maribor.
Odpri galerijo
Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije: vsako leto odkrijejo na novo 1600 uroloških rakov, zaradi katerih umre 400 moških. Foto UKC Maribor.

Fleksibilen cistoskop se imenuje nova diagnostična naprava, ki jo bodo pričeli v kratkem uporabljati na oddelku za urologijo UKC Maribor. Naprava se uporablja pri diagnosticiranju raka sečnega mehurja. UKC Maribor ima sicer že tri cistoskope, a je ta sodoben, saj je upogljiv in omogoča zato nebolečo preiskavo, uporabijo ga lahko tudi pri nepokretnih bolnikih, je povedal zdravnik Niko Kavčič, predstojnik urološkega oddelka UKC Maribor.

Napravo v vrednosti 12.369 evrov je oddelku podarilo Društvo uroloških bolnikov, ki ga vodi Franc Hočevar, nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana, zdaj tudi sam urološki bolnik, ob pričetku novembra, meseca, posvečenega zdravju moških.
 

Pomembno je pravi čas diagnosticirati in zdraviti


Moške najbolj pestijo rak prostate, testisov in depresija. V Sloveniji odkrijejo vsako leto 1600 novih bolnikom z rakom na prostati. Ta najpogostejši rak pri moških, ki ga ima zdaj v Sloveniji 14 tisoč moških, povzroči vsako leto 400 smrti. Za uspešnost zdravljenja je izjemno pomembno, da je bolezen pravočasno odkrita in ustrezno zdravljena, je dejal Franc Hočevar, ki so mu bolezen odkrili pred desetimi leti. 

»Bil sem operiran, imel sem recidiv, bil sem tudi obsevan in sem še vedno živ. To je pomembno sporočilo. Z vami sem lahko zato, ker je bila bolezen pravočasno diagnosticirana in zdravljena. Če pri diagnozi in pravilno izbranih posegih zamujamo, se lahko taka življenja, kot je moje, končajo. Umiranje je boleče, ker se rak razširi na kosti,« je dejal Franc Hočevar. Izjemno pomembna za vse obolele za rakom je dostopnost do zdravstvenih storitev. Dostopnost se v času covida-19 še dodatno poslabšuje, je dejal Hočevar.

Niko Kavčič, predstojnik urološkega oddelka UKC Maribor predstavlja podarjen fleksibilen cistoskop. Foto UKC Maribor.
Niko Kavčič, predstojnik urološkega oddelka UKC Maribor predstavlja podarjen fleksibilen cistoskop. Foto UKC Maribor.

 

Potreben je seznam nujnih storitev


»Nihče ne zanika, da je covid resna grožnja ljudem, zdravstvu in družbi, sploh glede na to, da zanj ni ne zdravila ne cepiva in je bolezen mogoče nadzorovati samo s higieno, dezinfekcijo, maskami in osamitvami. To smo sprejeli in upoštevamo. A je treba poskrbeti tudi za druge paciente, ki ravno tako zbolevajo in katerih življenja so ravno tako ogrožena, če jih pravi čas ne zdravimo,« pravi Hočevar, ki je v imenu društva dejal, da pričakuje od razširjenih strokovnih kolegijev posameznih medicinskih strok, da skupaj z epidemiologi proučijo zdravstvena stanja in opredelijo storitve, ki jih je tudi v času covida-19 nujno izvajati, da se ne bo poslabšalo splošno zdravstveno stanje prebivalcev.

»Vsaka stroka naj opredeli zdravstvene storitve, ki morajo biti nujno izvedene tudi v času epidemije. Naj se predstavi javnosti  natančen seznam storitev, ki se bodo še naprej izvajale, da bodo ljudje vedeli, za katera obolenja v kateri fazi imajo bolniki dostop do zdravstvenih storitev pravi čas in kje se te storitve izvajajo. V tem vidimo pravičen dostop do zdravstvenih storitev,« je dejal Hočevar.
 

Urologija v UKC Maribor s polovično močjo


Predstojnik urološkega oddelka UKC Maribor zdravnik Niko Kavčič je povedal, da deluje urološka ambulanta v UKC Maribor kljub covidu-19 normalno za bolnike z napotnico nujno in zelo hitro. Oboji so sprejeti še isti dan. Tiste bolnike, ki so napoteni pod redno in hitro, jih na termin predvidenega pregleda zdravnik pokliče po telefonu in jim svetuje kako naprej.

Urološki oddelek UKC Maribor je namreč zaradi epidemije prepolovljen. Na operacijo tako zdaj čaka 27 bolnikov z rakom prostate, a tu so še bolniki z drugimi raki in drugimi boleznimi ter otroci. Operirajo jih glede na to, kako se mudi. Pri nizko in srednje rizičnem karcinomu prostate vsak dan čakanja na operativni poseg ni tako pomemben kot pri visoko rizičnem karcinomu prostate, karcinomu ledvice, karcinomu sečnega mehurja ter karcinomu testisa. Upa, da se delovanje kirurgije v Mariboru ne bo v prihodnjih dneh še dodatno zmanjšalo.

Martin Šala, predstavnik mednarodne organizacije Movember v Sloveniji, ki se zavzema za zdravje moških. Foto UKC Maribor
Martin Šala, predstavnik mednarodne organizacije Movember v Sloveniji, ki se zavzema za zdravje moških. Foto UKC Maribor


Ko bo epidemije konec, se bomo z vsemi močmi posvetili odpravljanju zamud, je dejal Niko Kavčič in pozval moške, da se ob uroloških težavah vsekakor takoj obrnejo na svojega izbranega družinskega zdravnika, ki jih bo napotil naprej. Najbolj pereči znaki so bula na modih, nepojasnjene bolečine v trebuhu, krvav urin in visok PSA.

 

Movember, gibanje, ki osvešča moške o njihovem zdravju, ima že pet milijonov članov, je povedal Martin Šala, predstavnik tega mednarodnega gibanja v Sloveniji. Do zdaj so zbrali že 700 milijonov evrov donacij, ki jih namenjajo za pomoč pri zdravljenju težav moških. Vsakdo se lahko vključi v gibanje tudi na njihovi spletni strani.

Preberite še:

Komentarji: