Bo Janez Lavre tokrat zbral dovolj glasov?

Slovenjgraška bolnišnica naj bi ga vendarle dobila v tretjem poskusu.
Fotografija: Koroška regijska bolnišnica od aprila nima direktorja s polnimi pooblastili. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Koroška regijska bolnišnica od aprila nima direktorja s polnimi pooblastili. FOTO: Tadej Regent/Delo

Slovenj Gradec – Svet zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec bo v prihodnjih dneh objavil nov, že tretji razpis za direktorja. Ustanovo sicer kot vršilka dolžnosti od konca aprila, ko je zaradi žaljivih tvitov odstopil dolgoletni direktor Janez Lavre, začasno vodi Alenka Jezernik Skudnik, Lavretova nekdanja pomočnica za pravne zadeve.

Predsednik sveta zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Simon Jevšinek je ideji, da bi direktorja bolnišnice iskali v času epidemije novega koronavirusa, nasprotoval, a je večina članov sveta zavoda pri tem vztrajala. To bo tretji poskus imenovanja direktorja regijske bolnišnice. Svet zavoda je pričakoval, da bo javni zavod novo vodstvo dobil že septembra, a nobeden od dveh prijavljenih kandidatov (za vodstveni položaj sta se potegovala nekdanji direktor Janez Lavre in vršilka dolžnosti direktorja Alenka Jezernik Skudnik) po predstavitvi vizije razvoja bolnišnice ni dobil potrebne večine glasov. Na tajnem glasovanju je osem navzočih članov sveta zavoda (manjkala je ena članica, predstavnica ustanovitelja) namenilo štiri glasove Jezernik Skudnikovi in prav toliko Lavretu.
 

Politični pritiski v ozadju


Predsednik sveta zavoda Simon Jevšinek ni želel komentirati političnih pritiskov, v ozadju katerih naj bi bil interes, da Janez Lavre spet zasede direktorski položaj. »Z delom, ki ga opravljata vršilka dolžnosti Alenka Jezernik Skudnik in strokovna direktorica dr. Jana Makuc sem zelo zadovoljen. Kos sta vsem izzivom, s katerimi se bolnišnica spopada zaradi covida-19,« je izjavil Simon Jevšinek. Strokovna direktorica Jana Makuc je na septembrski predstavitvi obeh kandidatov za direktorja izjavila, da si nadaljnje sodelovanje z Lavretom težko predstavlja, sodelovanje z Jezernik Skudnikovo pa je označila za zelo dobro.

Janez Lavre naj bi tokrat imel zadostno število glasov članov sveta zavoda za ponovni prevzem slovenjgraške bolnišnice. FOTO: Tadej Regent/Delo
Janez Lavre naj bi tokrat imel zadostno število glasov članov sveta zavoda za ponovni prevzem slovenjgraške bolnišnice. FOTO: Tadej Regent/Delo


Bolnišnica je v prvih devetih mesecih tega leta zabeležila presežek odhodkov nad prihodki v višini 1.003.881 evrov. Alenka Jezernik Skudnik je dejala: »V primerjavi z lani so tako stroški kot prihodki precej višji, predvsem zaradi sredstev povezanih z obvladovanje razmer v času epidemije.«
 

Dobri poslovni rezultati


A Jezernik Skudnikova je opozorila tudi, da v rezultate prvih devetih mesecev letos na strani prihodkov še niso vključena vsa predvidena povračila, ki jih v bolnišnici pričakujejo do konca leta. »Gre za povračila, vezana na nabave osebne varovalne opreme, izvedenih brisov in nakup medicinske opreme. Poleg tega v zadnjem trimesečju pričakujemo še nekatere druge prihodke, povezane z zdravljenjem covida-19 pozitivnih pacientov ter nadomestila za izpadli in nerealiziran program,« je pojasnila vršilka dolžnosti, ki pričakuje, da bo bolnišnica konec leta zabeležila uravnoteženo poslovanje.

image_alt
Zdravstvo spet tone v rdeče številke


Janez Lavre, ki se je za žaljivo komunikacijo na twitterju (novinarju Blažu Zgagi je tvitnil, da ne bo šel na ventilator, podobno je zabrusil tudi Urošu Jauševcu) opravičil vsem vpletenim in jo povezal s preobremenjenostjo zaradi epidemije covida-19, je bil na čelu slovenjgraške bolnišnice od leta 2007, razen v letih 2016 in 2017, ko je vodil Univerzitetni klinični center v Mariboru. Minister za zdravje Tomaž Gantar je njegov odstop po neprimernem tvitanju sprejel, zdaj pa bi se moral strinjati z njegovim ponovnim imenovanjem na mesto direktorja, če bo do tega prišlo.

 

Komentarji: