Buče rekorderke na jesenski razstavi

Državni prvak Uroš Fifolt ima 607-kilogramsko bučo, vse velikanke na ogled do konca prihodnjega tedna
Fotografija: Zmagovalec državnega prvenstva za najtežjo bučo Uroš Fifolt na svoji 607 kg težki buči. FOTO: Mozirski gaj
Odpri galerijo
Zmagovalec državnega prvenstva za najtežjo bučo Uroš Fifolt na svoji 607 kg težki buči. FOTO: Mozirski gaj

Mozirje - Na osmem odprtem državnem prvenstvu buč velikank v Mozirskem gaju je s 607-kilogramsko bučo zmagal Uroš Fifolt iz Novega mesta in s tem ubranil lansko zmago. Druga najtežja je bila s 550 kilogrami buča večkratnega državnega prvaka Janka Lovšeta iz Trebnjega, tretje mesto pa je osvojila 511-kilogramska buča Freiedricha Melka iz avstrijskega Riedeberga, kraja v bližini Dunaja.
 
Na državnem prvenstvu se je s svojimi 15 bučami pomerilo 14 bučmanov, kakor si pridelovalci buč velikank sami pravijo. Po pravilih GPC (Great Pumpkin Commonwealth) slovenski rekord še vedno drži Janko Lotrič, ki je leta 2014 pridelal 794,5 kilograma težko bučo, svetovni rekord pa ima Belgijec Mathias Willemijns, ki je leta 2016 pridelal 1190,49 kilograma težko bučo.
 
Buče rekorderke bodo v Mozirskem gaju na jesenski razstavi na ogled do 7. oktobra. Potem bodo gaj zaprli za javnost zaradi priprav na decembrsko Slovensko božično pravljico, za katero v Mozirskem gaju letos napovedujejo osvetlitev z 1,2 milijona lučkami.

Komentarji: