Cene dobaviteljev so tudi za desetkrat višje

Zaščitna oprema se je podražila tudi zaradi nujnega varovanja transporta do Slovenije. Povpraševanje po zdravilih se je zmanjšalo.
Fotografija: Janez Janša, predsednik vlade. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Janez Janša, predsednik vlade. FOTO: Arhiv Dela

Državni zavod za blagovne rezerve je pogodbe za nabavo zaščitne opreme podpisal tudi s Sanolaborjem, ki sodi v skupno Salus. To je podjetje, ki upravlja največjo mrežo specializiranih trgovin pri nas, v katerih prodaja medicinske pripomočke, zdravila brez recepta ter prehranska dopolnila, sodeluje pa tudi z bolnišnicami in lekarnami.

Največja težava pri nabavi zaščitne opreme so dobavne poti. Zaradi povečanega povpraševanja in da bi zaščitno opremo čim prej pripeljali na slovenski trg se uporablja dražji letalski prevoz. V običajnih razmerah, pojasnjujejo v skupini Salus, za uvoz uporabljajo precej cenejši ladijski prevoz, ki jih pripelje v dveh ali več mesecih.



»Zdaj je dodaten strošek varovanje v transportu, saj v nasprotnem primeru obstaja tveganje, da maske, ki smo jih že plačali, v Slovenijo ne prispejo. Trenutno nam le težko uspe dobiti izvozna dovoljenja in nekaj prostora na letalu. Zgodi se tudi, da nam prostor na letalu zagotovijo, ga celo plačamo, nato pa nam sporočijo, da prostor žal ni več na voljo,« so povzeli razmere.
 

Tudi nabavne cene se zvišujejo




Povečalo se je tudi število dobaviteljev. »Njihovo zanesljivost in tudi zaščitno opremo je težko preveriti, ugotavljamo pa, da so ponudbe predvsem 'na papirju', ustavi se pri dobavah, ki jih ni, saj se dobavitelji ne zavedajo omejitev pri nabavi in transportu, vsi pa zahtevajo avansno plačilo. Pojavlja se tudi zelo veliko neustreznih izdelkov z neustreznimi certifikati,« dodajajo, zato opremo naročajo večinoma pri svojih stalnih proizvajalcih oziroma dobaviteljih, pri čemer so dobave glede na zmožnosti proizvodnje sorazmerno manjše od naročil.

Janez Janša, predsednik vlade. FOTO: Arhiv Dela
Janez Janša, predsednik vlade. FOTO: Arhiv Dela


Proizvajalci zaščitne opreme so nabavne cene zvišali za več kot desetkrat. Vzrok naj bi bilo zvišanje cen vhodnih materialov in stroški dela, hkrati pa tudi dejstvo, da morajo tudi sami avansno kupovati ključne vhodne materiale. Cene zvišujejo omenjeni dražji transport, zavarovanje in varovanje, kar že tako višje nabavne cene mask še dodatno zviša.


 

Kaj pa uvoz zdravil


Razen občasnih zamud prihoda blaga dobaviteljev zunaj Slovenije, ki nastajajo pri prehodu meja, za zdaj niso zaznali bistvenih motenj pri dobavljivosti zdravil. Če tudi v prihodnje ne bodo sprejemali regulatornih ukrepov za omejevanje uvoza oziroma izvoza zdravil v in iz EU, motenj v dobavi ne pričakujejo, prav tako jih ne pričakujejo njihovi dobavitelji in niti ne napovedujejo motenj v preskrbi zdravil na trgu.

So pa v zadnjem času v skupini Salus, ki je tudi pomemben veletrgovec z zdravili, zaznali manjše povpraševanje lekarn po zdravilih in manjšo porabo, kar je predvsem posledica ukrepov vlade. Ta je namreč z odredbo 13. marca omejila predpisovanje zdravil. Pacientom se tako lahko izda zdravilo na recept v količini, ki zadostuje za enomesečno zdravljenje bolnika, in zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.

Zdravko Počivalđek, minister za gospodarske zadeve. FOTO: Voranc Vogel
Zdravko Počivalđek, minister za gospodarske zadeve. FOTO: Voranc Vogel


Preberite še:

Komentarji: